Liječnik o napadu na psihijatricu: Dva su moguća uzroka

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

JUČER je u svojoj ordinaciji u Virovitici izbodena psihijatrica Elvira Koić. Nju je nožem napala 37-godišnja pacijentica te joj zadala dvadesetak ubodnih rana. Psihijatrica je operirana te je njezino stanje sada stabilno.

Liječnik Bagarić: Postoje brojni instrumenti da se ovakvi napadi spriječe

Napad na psihijatricu komentirao je liječnik Ante Bagarić, šef Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče. On je u razgovoru za HRT rekao da postoje brojni instrumenti koji mogu smanjiti ove napade te da je vrlo važno da se ti instrumenti konačno krenu razvijati.

"Užasan je događaj da netko radi na svom mjestu, nastoji pomoći, a onda završi u teškom stanju u bolnici. Liječnici i zdravstveno osoblje često su objekti napada pacijenata i članova njihove obitelji", rekao je Bagarić.

Dodao je kako važan razlog za to leži u tome što je odnos pacijenta i terapeuta, da bi terapijski proces bio dobar, pun emocija te su tada ranjivi i pacijenti i liječnik. Rekao je kako postoje stotine tisuća primjera gdje su loši liječnici u takvom odnosu izigrali povjerenje pacijenata i zlostavljali ih. Međutim, dodao je, i liječnik je ranjiv, i neka psihopatska struktura, netko tko želi nanijeti bol nekome tko je otvoren i empatičan prema njemu, može iskoristiti priliku."

Dva su moguća uzroka napada, smatra Bagarić

Upitan u kakvom je stanju morala biti pacijentica da bi liječnici zadala dvadesetak uboda nožem, Bagarić je rekao kako postoje dva moguća uzroka, dodavši da bi volio od nadležnih institucija dobiti informaciju o čemu se radi jer bi svi u Hrvatskoj bili mirniji. Rjeđi je slučaj da se radi o psihotičnoj osobi koja ne može razumjeti realitet i koja je napala liječnicu kao neprijatelja koji joj nanosi bol. 

"Puno češće se događa da je jedna psihopatska struktura napala nekoga tko se ne može braniti", rekao je Bagarić. Kazao je da osobno nikad nije napadnut, ali da mnogi njegovi kolege jesu. Rekao je da postoji potreba za pojačanom zaštitom, ali i potreba da se cijeli sustav drugačije postavi, ističući među ostalim preopterećenje liječnika kao nešto što može povisiti napetost u odnosu s pacijentima.

"Nemamo zaštitarsku službu, ali i dalje mislim da je glavni cilj promijeniti zdravstveni sustav, učiniti ga boljim i kvalitetnijim. Tada će biti sigurniji i pacijenti i liječnici", poručio je Bagarić.

Pročitajte više