Liječnik o situaciji s koronom: Opet će ministar Beroš početi vrištati

Screenshot: HRT

OBITELJSKI liječnik Leonardo Bressan iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u N1 Studiju uživo govorio je o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. "U zadnja dva tjedna smo primijetili postupno povećanje broja pozitivnih kućnih testova. Uvijek to pokušavamo verificirati i PCR testovima i zaista vidimo da se postepeno povećava broj novozaraženih", rekao je Bressan.

Dodaje da oni imaju blaže kliničke slike, ali naglašava da postoji dodatan problem. "Uglavnom se radi o radno sposobnoj populaciji i onda nam još dalje raste stopa bolovanja pa pretpostavljam da će naš resorni ministar opet početi vrištati."

Izmjena zakona: "To je farsa"

KoHOM je jučer napustio Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Ministarstva zdravstva jer se ne razmatra nijedna primjedba obiteljskih liječnika. Bressan je pojasnio u čemu je sve problem.

"Što se tiče Zakona o zdravstvenoj zaštiti, to je ta buka zadnjih par dana, KoHOM je istupio u javnost i izašao iz te smiješne radne skupine. To je zaista farsa, puna nam je kapa takvog bezobraznog i neodgovornog ponašanja u ministarstvu zdravstva", kazao je Bressan i nastavio:

"Oni pozovu sve koje misle involvirati u takvu radnu skupinu, da i na njih prebace dio odgovornosti, da ih učine suodgovornima za posljedice lošeg zakona. Međutim, ne slušaju savjete i upute struke i predviđanja same struke. Oni su medicinsku struku apstrahirali ali bi je htjeli imati unutar radne skupine pa da imaju alibi. Mi na to ne možemo pristati."

Bressan navodi da je rad u Hitnoj službi samo "kap koja je prelila čašu koja je puna već nekoliko godina".

"Da se usvoji takav zakon kakav gura ministarstvo, meni je najmanji problem otići godinu ili dvije ranije u mirovinu, ali će zato 40 posto ljudi ostati bez izabranog doktora pa će se obratiti ministru zdravstva ili državnom tajniku koji su liječnici pa neka ih oni liječe", kazao je obiteljski liječnik.

O Zakonu o sigurnosti prometa: "To je stupidno"

Osvrnuo se i na predložene izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim bi velik broj hrvatskih građana mogao ostati bez vozačke dozvole, kako je upozorio KoHOM.

"To je stupidno, takav nacrt zakona, za sada ne znamo tko je uopće imao prste u tome. Kako sada stoje stvari, dođete kod mene jer ste putovali s Krka u Rijeku, bili ste pored otvorenog prozora u autu pa vas boli uho. Ja pregledam i vidim da je upala uha i trenutno moram suspendirati vaše vozačke dozvole.

Kad zaključim pregled, elektronski podatak ide u MUP, vi izlazite iz moje ordinacije, sjedate u auto i policajac vas nakon 500 metara legitimira. Ima već podatak o tome i kazne su pozamašne za vas. To je prvi oblik problema. Sljedeći put nikad neće doći kod mene kad imate zdravstveni problem", objasnio je Bressan.

Dodao je da ćemo imati još jednu eksploziju bolovanja jer će se sve profesionalne vozače, primjerice one u javnom prijevozu, morati zadržati kod kuće.

Pročitajte više