Liječnik u Zagrebu propisuje ivermektin protiv korone. Liječnica: To je kriminal

Foto: Shutterstock, Marko Lukunic/PIXSELL

ALEKSANDAR SOLTYŠIK, liječnik iz Zagreba, svojim pacijentima propisuje ivermektin za liječenje koronavirusa.

Riječ je o lijeku, ne antivirusnom, koji se uglavnom koristi za liječenje ili sprječavanje parazitskih oboljenja kod životinja, no već desetljećima se koristi, uz odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), i za liječenje niza bolesti kod ljudi. Štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ga je na svoj popis esencijalnih lijekova.

Ivermektin su u pandemiji popularizirali antivakseri i teoretičari zavjera koji zagovaraju njegovo korištenje u liječenju bolesti covid-19.

FDA je, naravno, brzo reagirao i poslao priopćenje u kojem navodi da ivermektin nikada nije odobren za liječenje korone kod ljudi.

>> Kako je lažna znanost stvorila "čudotvorni lijek" protiv covida

Liječnik iz Zagreba: Da, propisujem svojim pacijentima terapiju ivermektinom

Liječnik iz Zagreba drugačijeg je mišljenja i on svojim pacijentima propisuje ivermektin za liječenje korone.

"Da, propisujem svojim pacijentima terapiju ivermektinom. Magistralni lijek je individualiziran i namijenjen točno određenom pacijentu. Na receptu za njega ne navodi se za što je lijek, pišu ime pacijenta, liječnika koji ga je izdao i propisana doza. Ivermektin je stari lijek koji svoju primjenu u humanoj medicini ima preko 40 godina u mnogim zemljama, ali ne i u Hrvatskoj", kaže Soltyšik.

"Terapija traje pet dana, a količina ovisi o kilaži svake pojedine osobe. U kombinaciji s antibioticima, cinkom i vitaminima C i B može biti koristan", kaže Soltyšik za tportal koji dodaje da je i sam prebolio koronu", dodao je.

"Bilo je to 2019. i nisam uzimao ivermektin. Kako je tada harala gripa, mislio sam da je riječ o njoj. Dobro me je udarilo", objašnjava.

Upitan je li imao problema zbog propisivanja lijeka s obzirom na to da iz nadležnog ministarstva navode da je primjena lijeka moguća samo u kontroliranim eksperimentalnim uvjetima kliničkih ispitivanja i da ne može biti dio standardne skrbi, odgovorio je negativno.

Šefica KoHOM-a: Ako netko daje ivermektin za koronu, onda je to kriminal kojim se mora baviti policija

Šefica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić rekla je tportalu da nije čula za slučajeve propisivanja ivermektina. 

"Ako je točno da netko propisuje taj lijek da bi ga pacijent mogao koristiti za liječenje covida, onda je to razina kriminala kojim se trebaju pozabaviti institucije od inspekcije, preko policije, do pravosuđa. To je lijek za životinje, nikada nisam dobila preporuku za upotrebu tog lijeka kod ljudi", istaknula je Ban Toskić.

Capakova zamjenica o ivermektinu: Ne, to uopće nije lijek protiv covida

Capakova zamjenica Ivana Pavić Šimetin također je komentirala ivermektin.

"Ne, to uopće nije lijek protiv covida i ne bi se smio uzimati protiv covida niti kao prevencija niti kao liječenje covida. Lijek ima puno nuspojava opisanih u sažetku - to su i moguće jake alergijske reakcije i zatajenje jetre... To je situacija kada se laici igraju doktora, to je opasno i ne smije se raditi."

Šef Veterinarske stanice u Zagrebu: Ne, ivermektin ne možete kupiti u ljekarni, prepisuje ga veterinar

Ivermektin se ne može dobiti ni u veterinarskim ljekarnama.

Darko Jurković, šef Veterinarske stanice Grada Zagreba, rekao je tportalu da ivermektin daje veterinar životinji na terenu ili u ambulanti.

"On se ne može prodati tako da dođete i kupite ga. Njega propisuje veterinar i daje u veterinarskoj ambulanti", kazao je Jerković.

Naveo je da su imali upita za njega, ali istaknuo je da je riječ o lijeku koji nije namijenjen ljudima.

U Srbiji moguće kupiti ivermektin

Da je spomenuti lijek ipak moguće kupiti u veterinarskoj ljekarni u susjednim zemljama poput BiH i Srbije, svjedoče objave na Facebooku, ali i priča koju je Deutsche Welle objavio prošlog mjeseca.

Naime, njihova je novinarka bez problema u jednoj veterinarskoj ljekarni u Srbiji kupila pakiranje od sto grama u prahu namijenjeno svinjama. Nitko je nije pitao za što joj treba. Premda je u fokus domaće javnosti došao tek nedavno, o ivermektinu se govori već duže vrijeme, a i na nedavnom velikom prosvjedu protiv mjera i covid-potvrda u Zagrebu njegovo ime skandirali su prosvjednici.

FDA o ivermektinu: Niste konji, niste krave. Ozbiljno, svi. Prestanite

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) još ljetos je izdala upozorenje u kojem je pozvala ljude da ne koriste lijekove za životinje za liječenje covida-19.

"Niste konji. Niste krave. Ozbiljno, svi. Prestanite", objavila je FDA tada na Twitteru.

"Ovi lijekovi za životinje često su visoko koncentrirani jer se koriste za velike životinje poput konja i krava, koje mogu težiti puno više od čovjeka. Tako velike doze mogu biti vrlo otrovne za ljude", upozorava također FDA i dodaje da "mnogi neaktivni sastojci koji se nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla nisu evaluirani za upotrebu kod ljudi ili su uključeni u mnogo većoj količini od onih koje se koriste u ljudi".

FDA ističe da pacijenti koji se predoziraju ivermektinom mogu osjetiti mučninu, povraćanje, proljev, nizak krvni tlak, alergijske reakcije, vrtoglavicu, probleme s ravnotežom, napadaje, komu, pa čak i smrt.

Pročitajte više