Lijevo je pištolj, desno je šoker. Kako ih je američka policajka mogla zamijeniti?

Foto: Brooklyn Center Police

DAUNTE WRIGHT mladi je crnac koji je proteklog vikenda ubijen u američkom gradiću Brooklyn Centru, mjestu koje se nalazi nedaleko od mjesta ubojstva Georgea Floyda u Minneapolisu prošle godine.

Wrighta, koji je imao samo 20 godina, ubila je policajka Kim Potter kojoj je, kako se čini, pištolj slučajno opalio kad je u borbi izvukla oružje umjesto elektrošokera. Policija je prikazala snimku na kojoj se vidi borba između Wrighta i policajke. Wright se potom vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka viče "šoker".

Policija: To je bila slučajnost

"Čini mi se, prema onome što sam vidio i prema reakciji policijske časnice i stresu koji je odmah uslijedio, da je pištolj slučajno opalio, što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Wrighta", rekao je šef policije Brooklyn Centra Tim Gannon, koji je naknadno dao ostavku, kao i policajka Potter.

Policija je priopćila da je Wrighta zaustavila u subotu nešto prije dva sata iza ponoći zbog prometnog prekršaja te ustanovila da je za njega izdan uhidbeni nalog. Policija ga je pokušala uhititi, ali on se uspio vratiti u automobil. Policajka je zapucala. Wright se odvezao nekoliko ulica dalje i zabio u drugo vozilo. Preminuo je na mjestu događaja.

Nakon toga su izbili nasilni prosvjedi koji traju već tri dana.

Upozoravamo vas da je sljedeća snimka uznemirujuća:

 

Kako je moguće da je policajka izvadila pištolj umjesto šokera?

Šokeri ispaljuju male elektrode poput strelica koje mogu proizvesti visokonaponski udar kako bi privremeno onesposobili osumnjičenika. Prema jednoj procjeni, koriste ih gotovo sve američke policijske uprave. Policajci su obično obučeni da pištolj drže u futroli na jednoj strani, kako ga ne bi pobrkali sa šokerom koji se drži na pojasu s druge strane tijela.

"Dakle, ako ste dešnjak, nosite vatreno oružje na desnoj strani, a šoker na lijevoj", kazao je Tim Gannon, bivši policijski šef Brooklyn Centra.

Tvrtka Axon, proizvođač šokera koje koristi policija iz Brooklyn Centra, izvijestila je da je njihovo oružje dizajnirano tako da se razlikuje od pištolja. Evo kako su opisali svoje šokere.

"Implementirali su brojne značajke i preporuke za obuku kako bi smanjili mogućnost da se ti incidenti dogode, uključujući stvaranje izgleda i osjećaja kao da se razlikuju od vatrenog oružja."

Prepoznatljive značajke šokera su:

- često se proizvode u svijetlim bojama

- njihova težina je znatno manja od policijskog oružja

- obično imaju različita hvatanja

- nemaju sigurnosni mehanizam okidača, kao što ima većina oružja.

Pročitajte više