Litva planira postaviti kamere duž cijele granice s Bjelorusijom

LITVA planira postaviti nadzorne kamere duž cijele granice s Bjelorusijom, rekla je u petak premijerka Ingrida Šimonyte u obilasku graničnog prijelaza.

Projekt će koštati otprilike 40 milijuna eura. Razgovori s Europskom unijom pokazali su da su kamere puno jeftinija opcija od postavljanja fizičke barijere, rekla je Šimonyte za novinsku agenciju BNS. 

Granica se proteže na oko 680 kilometara i rub je teritorija EU na istoku tog bloka. Više od pola granice već je opremljeno kamerama. 

Prolaz migranata

Taj potez je uslijedio samo nekoliko tjedana nakon što je Bjelorusija, u očitim naporima da kazni Zapad zbog sankcija, počela dopuštati migrantima iz drugih dijelova svijeta da uđu u zemlju, uz obećanje da će tada moći otputovati dalje u Europsku uniju. 

To je dovelo do navale migranata na litavsku i poljsku granicu i proizvelo humanitarnu katastrofu jer je ljudima bio spriječen put prema zapadu, a bjeloruske snage blokirale su njihov povratak u zemlju. 

Bilo je i smrtnih slučajeva jer su neki migranti podlegli zimskim temperaturama. Skupine za ljudska prava osudile su poteze zemalja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više