Ljevičari priznali poraz u Italiji: "Ovo je tužna noć za zemlju"

Foto: EPA

GLAVNA stranka u lijevoj koaliciji Demokratska stranka (PD) priznala je rano jutros izborni poraz, poručivši da će biti najsnažnija opozicija u parlamentu.

"Ovo je tužna noć za zemlju", kazala je novinarima istaknuta zastupnica PD-a Debora Serracchiani. Prvi je to službeni komentar stranke na izborne rezultate.

"Desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji", dodala je.

Uvjerljiva pobjeda desnice

Prema izlaznoj anketi izrađenoj za televiziju RAI koalicija desnog centra može očekivati 41-45 posto glasova, koalicija lijevog centra predvođena Demokratskom strankom 25.5-29.5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda 13.5-17.5 posto glasova.

Centristička stranka Akcija može računati na 6.5-8.5 posto glasova.

Desna će koalicija imati većinu u oba doma talijanskog parlamenta, a očekuje se da će prva talijanska premijerka biti Giorgia Meloni, liderica stranke Braćo Italije koja je najsnažnija u toj koaliciji.

Zbog talijanskog hibridnog proporcionalno-većinskog izbornog sustava uobičajene su široke koalicije lijevih i desnih stranaka koje se službeno nazivaju koalicija lijevog centra i koalicija desnog centra.

Sve predizborne ankete uoči izbora predviđale su pobjedu desne koalicije, a svjetske agencije pišu da će buduća vlada vjerojatno biti najdesnija u Italiji od Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više