Los Angeles uvodi zabranu crpljenja nafte u gradu

Foto: EPA

LOS ANGELES planira zabraniti bušenje nafte u gradu i vijećnici su izglasali zabranu izgradnje novih bušotina te prestanak rada postojećih.

Hollywood, palme i sunčano nebo možda su popularna slika drugog najvećeg grada u Sjedinjenim Državama, no metropola je i najveće urbano naftno polje u zemlji.

Tisuće aktivnih bušotina nalaze se u gradu

Tisuće aktivnih bušotina nalaze se u gusto naseljenim četvrtima i većinom s niskim prihodima, uz škole, kuće, parkove, trgovačke centre ili groblja.

Iako su visoke pumpe dio krajolika, stanovnici i aktivisti za zaštitu okoliša dugo su vodili kampanju za njihovo uklanjanje, govoreći da predstavljaju zdravstveni rizik.

Gradski vijećnici izglasali su u srijedu zabranu novih bušotina i naručili studiju o tome kako postupno ukinuti postojeća mjesta.

"Bušenje više nema smisla"

"Bušenje nafte u Los Angelesu možda je imalo smisla početkom 20. stoljeća, ali sigurno nema puno smisla sada kada smo postali megalopolis na početku 21. stoljeća", rekao je Paul Krekorian, predsjednik gradskog proračunskog odbora.

U Los Angelesu postoji 26 naftnih i plinskih polja i preko 5000 bušotina, prema Odjelu za urbanizam.

"Postoje pogoni za naftu i plin u gotovo svakom dijelu od 1300 četvornih kilometara grada", istaknuo je prošle godine Vincent Bertoni, ravnatelj odjela.

Ashley Hernandez, koja se zalagala za zatvaranje gradilišta, rekla je da se kao dijete razboljela, imala krvarenje iz nosa i infekcije oka.

"Živjela sam u prvim linijama susjedstva bušotina nafte cijeli svoj život i ne mogu početi izražavati što osjećam iznutra dok sam ovdje u ovom trenutku", rekla je novinarima nakon glasanja.

Pročitajte više