Lovrić i Bubaš: Škole nisu okruženje za zarazu, djeca se ionako druže po igralištima

U EMISIJI Hrvatskog radija U mreži Prvog gostovali su zagrebački pročelnik za škole Ivica Lovrić, Marija Bubaš iz HZJZ-a te splitski epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Ozren Polašek.

"Odluka o modelu nastave je u domeni lokalnih stožera, u ovom slučaju Grada Zagreba. Gradski ured za obrazovanje poslao je jučer prijedlog vezan uz model nastave u sljedećem tjednu, a u njemu je predviđeno da se u školske klupe vrate učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole", rekao je Ivica Lovrić.

"Sličan model smo primijenili početkom drugog polugodišta. On se pokazao uspješnim. Postupno vraćanje djece u škole nije donio značajniju zaraženost među djecom, isto se dogodilo i ovaj tjedan gdje smo danas na 60 manje zaražene djece nego što smo imali tijekom uskrsnih praznika. Kada govorimo o ukupnoj brojci, to je skoro 25 posto. Vrlo je niska zaraženost djece i ne vidimo realnog razloga zašto se učenici od 5. do 8. razreda ne bi vratili u školske klupe. Znamo da je to najbolji model nastave, ne samo kad je u pitanju učenje već i kad je u pitanju mentalno zdravlje djece. Gradski stožer ima danas sjednicu i vjerujem da će prijedlog prihvatiti", rekao je Lovrić.

Svi srednjoškolci, osim maturanata, ostali bi na C modelu dok se ne vidi daljnji razvoj situacije.

Nakon škole svi se druže ionako na školskim igralištima

"Kad su u pitanju osnovnoškolci, to su kvartovska djeca koja se i inače druže kad ne idu u školu. Dovoljno je poslijepodne proći kvartovima i vidjeti da su poslijepodne školska igrališta puna djece koja idu u školu i onih koji ne idu. Kao što povratak učenika od 1. do 4. razreda nije doprinio razvoju zaraze među učenicima, ja vjerujem da neće ni povratak učenika od 5. do 8. razreda", dodao je Lovrić.

189 zaraženih na jučerašnji dan

Od 100.000 zagrebačkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, s jučerašnjim danom ih je 189 zaraženih koronavirusom te 1500 u samoizolaciji.

"Govorimo o negdje ispod 0.2 posto aktivnih slučajeva među učenicima, dok je u općoj populaciji Zagreba negdje iznad 0.5 posto", rekao je Lovrić.

Bubaš: Škola nije okruženje koje potiče zarazu

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš složila se s Lovrićem i rekla da nije škola okruženje koje potiče zarazu i gdje se zaraza širi, već ono što se događa izvan škole - na školskim igralištima.

"Djeca vole društvo svojih vršnjaka, tu uče kako se ponašati i stječu samopouzdanje. Mi druženje ne možemo spriječiti. Treba utjecati na one koji ostvaruju druženja izvan svojih kvartova. Pristup da se postupno krene s otvaranjem školskih vrata je dobar pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Zašto i srednjoškolci ne bi išli na nastavu ako će moći biti zajedno jer to im fali", rekla je.

Pomoć učenicima

"Možete dobiti samopomoć, ali i biti usmjereni ako primijetite zdravstvene poteškoće kod djeteta. Projekt je nastao zbog posljedica pandemije i potresa, a svodi se na to da smo dodatno educirali sve stručne suradnike u školama da mogu prepoznati potencijalne poteškoće kod djece te upozoriti roditelje i službe. Velik broj zagrebačke djece je već uključen u projekt. Istraživanje govori o 23 posto zagrebačkih učenika koji osjećaju posljedice na mentalno zdravlje uslijed ugroza od potresa i pandemije", rekao je Lovrić.

Pročitajte više