Lukašenko: Moramo ojačati vojni savez, Rusija se ne može sama boriti protiv NATO-a

Foto: EPA

BJELORUSKI predsjednik Aleksander Lukašenko je, zbog vjerojatnog pridruživanja Švedske i Finske NATO-u, pozvao na jačanje Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), vojnog saveza predvođenog Rusijom koji je nastao kao protuteža NATO-u.

"CSTO mora konsolidirati svoj status u međunarodnom sustavu kontrole i podjele vlasti", kazao je Lukašenko na sastanku te organizacije u Moskvi, prenosi bjeloruska novinska agencija Belta. Rusija se ne može sama boriti protiv proširenja NATO-a, dodao je.

Lukašenko, koji se često naziva "zadnjim europskim diktatorom“, opravdavao je rusku invaziju na Ukrajinu gomilanjem snaga NATO-a u istočnoj Europi. Uz Rusiju i Ukrajinu, u CSTO-u su bivše sovjetske republike Armenija, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, ali ni jedna od članica nije poslala svoje vojnike u pomoć Rusiji.

No, pošto je invazija počela i s bjeloruskog teritorija, Zapad je uz Moskvu sankcionirao i Minsk. U nedjelju je bjeloruska vlada objavila da je država zbog uvedenih sankcija izgubila između 16 i 18 milijardi dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više