Macron: Žele uvesti lude stvari kao što je promjena spola u gradskim vijećnicama

Foto: EPA

Pojava Nove narodne fronte, koja okuplja ljevičare od socijalista do komunista, predstavlja nepoželjan razvoj događaja za Emmanuela Macrona. Francuski predsjednik raspisao je prijevremene parlamentarne izbore nakon što je njegova stranka poražena od krajnje desnice na europskim izborima. 

Prema anketama, liberalna koalicija koju podržava Macron osvojit će tek treće mjesto u prvom krugu parlamentarnih izbora koji se održavaju 30. lipnja, nakon čega slijedi drugi krug 7. srpnja. Međutim, Macron je jučer tijekom posjeta zapadnoj Francuskoj poručio da "ima povjerenja u Francuze".

"Oni dobro vide što se nudi. Nacionalno okupljanje i njegovi saveznici nude stvari koje mogu usrećiti ljude, ali u konačnici tu govorimo o 100 milijardi eura godišnje", rekao je, prenosi France24.

"A s druge strane, s ekstremnom ljevicom je četiri puta gore – nema više sekularnosti, vratit će stari imigracijski zakon i imaju stvari koje su potpuno lude, poput promjene spola u gradskoj vijećnici", dodao je.

Stigle osude i iz njegove stranke

Manifest Nove narodne fronte uključuje prijedlog da se "odobri besplatna promjena građanskog statusa pred matičarem", što je predsjednik okarakterizirao kao jednu od "jezivih stvari" u programu "ekstremne ljevice".

Prema sadašnjem sustavu, zahtjevi za promjenu spola navedenog u pravnim dokumentima moraju se podnijeti pred sucem. Iako ne postoji obveza podvrgavanja operaciji utvrđivanja spola, morate "dokazati da spol naveden u vašem građanskom statusu ne odgovara onom u vašem društvenom životu", stoji na web stranici francuske administracije.

Čak se ni u Macronovoj stranci nisu svi složili s njegovim izjavama. "Za trans osobe, za LGBT osobe, za sve... moramo odbaciti stigmatizaciju u političkom diskursu i promovirati prava", napisao je na X-u zastupnik Clément Beaune, koji se izjašnjava kao homoseksualac. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.