Macron i Putin su prije rata razgovarali dva sata. Objavljeni dijelovi razgovora

Foto: EPA

ČETIRI dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, Emmanuel Macron je očajnički telefonirao s Vladimirom Putinom u pokušaju da ga odvrati od rata. Dvosatni razgovor je finalna scena dokumentarnog filma Predsjednik, Europa i rat novinara Guya Lagachea. On je pratio francusku vlast tijekom predsjedavanja EU u prvoj polovici ove godine, piše Deutsche Welle.

Suradnici francuskog predsjednika prate telefonski razgovor s Putinom preko zvučnika u susjednoj sobi. Zapisuju bilješke, dodaju ih Macronu.

On i Putin se oslovljavaju imenima i ne persiraju. "Vladimire, možeš li mi objasniti svoje viđenje situacije?" pita Macron. "I otvoreno mi – kako smo navikli – objasniti svoje namjere?"

"Što da kažem?" uzvraća Putin. "Znaš što se desilo." A onda kaže kako je Ukrajina prekršila sporazume iz Minska koji su trebali okončati rat sa separatistima u Donbasu. Putin kaže i da Kijev ima nuklearno oružje, što kod Macrona nailazi na nevjericu. Šef Kremlja još kaže da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ništa ne čini "da sprovede Minsk". "On vam laže", poručuje Macronu.

Što Macron hoće?

Dokumentarac otkriva Macronove pokušaje da posreduje u zadnji čas te vodi gledatelja iza kulisa. Tu su razgovori s Putinom koji na kraju ostaju uzaludni. Novinar Lagache je na pariškoj premijeri filma rekao kako je htio pokazati u kojoj je mjeri politika kompleksna, posebno u vremenima populizma i rata.

Macron nikada nije krio da želi direktnu komunikaciju s Putinom. Kritičari na to kažu da francuski predsjednik precjenjuje sebe ili da je naivan ako misli da može utjecati na Putina.

"Mene je zanimalo zašto Macron razgovara s Putinom iako ovaj laže, a njegove trupe čine ratne zločine. Koja je Macronova politička strategija kad ponavlja da Rusija ne smije biti ponižena?" rekao je Lagache u jednom radijskom intervjuu.

U čuvenom telefonskom razgovoru 20. veljače Macron jednom diže glas na Putina. I to kada ruski predsjednik traži da se provedu zahtjevi separatista iz Donbasa. "Ne znam gdje su tvoji odvjetnici učili pravo i zakon kad kažu da u jednoj suverenoj državi nacrte zakona trebaju predlagati separatisti, a ne demokratski izabrana vlada", rekao je Macron.

Putin je na to odgovorio da ukrajinske vlasti nisu demokratski izabrane. "Došli su na vlast krvavim pučem. Ljudi su živi spaljivani."

"Putin uvijek laže"

Macron pokušava biti posrednik. Nudi da porazgovara sa Zelenskim i moli Putina da povuče trupe s ukrajinskih granica kako bi se stanje smirilo. Predlaže sastanak s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Ženevi. Putin je načelno suglasan, ali kaže da se mora posavjetovati u Kremlju.

Tu se u filmu vidi šef francuske diplomatske službe koji kaže: "Putin uvijek laže." Stvarno, do sastanka koji je predlagao Macron nije došlo. Ruske trupe su izvršile invaziju.

Na kraju razgovora Putin kaže koji su mu prioriteti: "Hvala ti, Emmanuele. Uvijek je lijepo razgovarati s tobom jer imamo međusobno povjerenje", kaže. "Od tebe ništa ne želim sakrivati, ali sada idem igrati hokej." Četiri dana kasnije ruske trupe su prešle granicu s Ukrajinom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više