Macron ide na večeru u Bijelu kuću, odgovarat će Bidena od subvencija koje štete EU

Foto: EPA

JOE BIDEN, koji je obećao da će udahnuti novi život i dodatno osnažiti veze s tradicionalnim saveznicima SAD-a, danas u Bijeloj kući na državničkoj večeri raskošno ugošćuje Emmanuela Macrona kako bi smirio napetosti oko izdašnih američkih poticaja za industriju, koje Pariz smatra "agresivnim" mjerama i prijetnjom EU.

Biden je još u kolovozu potpisao 430 milijardi dolara težak zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji predviđa državnu pomoć za privredne grane poput automobilske industrije.

369 milijardi dolara za zelene industrije

Sukladno zakonu, za zelene industrije bi se izdvojilo 369 milijardi dolara, a EU strahuje da će europska poduzeća preusmjeriti nova ulaganja u SAD, pa je i neformalni šef industrije EU, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, upozorio da Bidenov novi paket subvencija predstavlja "egzistencijalni izazov" za europsko gospodarstvo.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire se pridružio europskim dužnosnicima koji upozoravaju na potencijalne štetne posljedice američkih poreznih poticaja i jasno rekao da je "to je neprihvatljivo i moglo bi izazvati veliki šok u europskoj  industriji".

"Američke mjere riskiraju fragmentaciju Zapada"

U srijedu, prvog dana službenog posjeta, francuski predsjednik nije krio zabrinutost tijekom susreta s američkim parlamentarcima obiju stranaka zbog "superagresivnih" mjera koje je poduzeo Joe Biden kako bi potaknuo američku industriju te je upozorio da one riskiraju "fragmentaciju Zapada".

"Savez s SAD-om je jači od bilo čega", ali Europa ne smije postati "varijabla za prilagodbu" u trenutku kada Joe Biden svu snagu prve svjetske sile usmjerava na rivalstvo s Kinom", rekao je Macron.

Počasni plotuni i himne, razgovor uz kamin u Bijeloj kući, zajednička konferencija za novinare i gala večera: Emmanuelu Macronu bit će na raspolaganju sva raskoš i pompa koje idu uz državnički posjet. On je prvi predsjednik kojeg Biden na taj način ugošćuje od inauguracije u siječnju 2021.

Demokratski predsjednik u devetom desetljeću života se čini odlučan ojačati veze s tradicionalnim američkim partnerima nakon turbulentnog vladanja Donalda Trumpa, a posebno sa svojim "najstarijim saveznikom", što je izraz koji Washington koristi za Francusku.

Biden pokušava popraviti odnose nakon spora oko podmornica

No nije sve počelo dobro s francuskim kolegom. U rujnu 2021. SAD je objavio novi spektakularni vojni savez s Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom (AUKUS), sabotiravši pozamašni ugovor Francuske s Canberrom o prodaji podmornica.

Australija je u rujnu iznenada otkazala ugovor s francuskom tvrtkom Naval Group, nakon što je s SAD-om i Velikom Britanijom sklopila sporazum o izgradnji najmanje 12 nuklearnih podmornica, a odluka je uzrokovala velik bilateralni spor te je Francuska u znak protesta čak opozvala svoje veleposlanike iz Australije i SAD-a. 

Biden, koji se ni najmanje nije zamarao opravdanošću te odluke, tek je kratko priznao "kiks", no od tada sve čini kako bi oraspoložio Macrona: proces koji, kako smatraju analitičari, svoju kulminaciju doživljava svečanim prijemom u Washingtonu.

No to ne znači da je sve lijepo i ružičasto: francuski predsjednik je u srijedu prilično oštrim tonom osudio "preagresivne" američke gospodarske mjere koje će naštetiti europskim tvrtkama.

Biden želi revitalizirati svoju industriju i zaštititi srednju klasu pogođenu globalizacijom, istodobno se suprotstavljajući Pekingu. To znači obranu američkih interesa bez ikakvog ustručavanja, kako na vojnoj razini, što AUKUS jasno ilustrira, tako i na industrijskoj.

Diplomacija i pompa

U okviru golemog investicijskog programa, Zakona o smanjenju inflacije, posebice se stavlja naglasak na subvencioniranje električnih automobila, sve dok su "made in USA".

"Ne želim postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu (koja mora) raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješite svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim", rekao je Macron u srijedu republikanskim i demokratskim zastupnicima.

"Te će odluke fragmentirati Zapad", rekao je na susretu s francuskom zajednicom, dodavši da "mogu funkcionirati jedino ako između nas postoji koordinacija, ako odlučujemo zajedno".

Nakon toga su Macron i supruga Brigitte otišli s Bidenom i suprugom Jill u talijanski restoran na privatnu, ali i "političku večeru", rekao je jedan od francuskih dužnosnika. On tvrdi da će Macron ponovo potegnuti pitanje "srednje klase", a zasigurno će obojica htjeti pokazati slaganje oko odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu.

I bit će zanimljivo čuti što će reći o Kini: Washington želi da Europljani više dijele njihovu zabrinutost zbog uspona Kine, no Francuska želi sama zacrtati svoj diplomatski put. Sva ta ozbiljna pitanja će na gala večeri u četvrtak navečer biti stavljena na stranu, a na stolu sa svijećnjacima i cvijećem će se servirati jastozi, govedina i torta od naranči.

Ali prva dama posebno inzistira da se serviraju američki sirevi, uključujući i sir iz Oregona koji  je 2019. osvojio svjetsku nagradu za kvalitetu. Zdravice će se održati uz američki šampanjac serviran u francuskim čašama.

Pročitajte više