Macron nakon susreta s Muskom: "Twitter će se boriti protiv ekstremističkog sadržaja"

Foto: Shutterstock

PLATFORMA Twitter posvetit će se eliminaciji terorističkog i ekstremističkog sadržaja na internetu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron za posjeta SAD-u i susreta s vlasnikom te društvene mreže Elonom Muskom. Macron se susreo s novim vlasnikom Twittera tijekom posjeta SAD-u i imao je "jasan i iskren razgovor", tvitao je francuski premijer u petak.

Macron je rekao da je Elon Musk potvrdio sudjelovanje Twittera u inicijativi Christchurch Call pokrenutoj nakon terorističkih napada na Novom Zelandu. "Nigdje nema mjesta za teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj", rekao je Macron.

Macron i Musk također su razgovarali o  "transparentnim korisničkim politikama, značajnom jačanju moderiranja sadržaja i zaštiti slobode govora", rekao je Macron. "Twitter mora uložiti napore da se uskladi s europskim propisima", dodao je.

Zabrinutost otkad je Musk preuzeo Twitter

Otkako je Musk preuzeo Twitter, javila se velika zabrinutost da bi više govora mržnje moglo završiti na platformi pod njegovim vodstvom i nakon velikih rezanja radnih mjesta koje je proveo. Musk je sam izazvao takvu zabrinutost opetovanim kritikama da je Twitter previše ograničio slobodu govora na platformi.

Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pokrenuli su 2019. inicijativu Christchurch Call koja je dovela do udruživanja svjetskih čelnika s tehnološkim tvrtkama, uključujući Facebook, YouTube i Google, kako bi se uhvatili u koštac s terorističkim i ekstremističkim sadržajem na internetu.

Inicijativa je nazvana po gradu na Novom Zelandu u kojem je naoružani napadač ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije 2019. godine. Napade je prenosio uživo na Facebooku 17 minuta prije nego što je društvena mreža uklonila prijenos, a zatim su se brzo proširili isječci iz videa.

Pročitajte više