Macron: Ako želimo održivi mir, Ukrajinci moraju odabrati trenutak kad će pregovarati

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron je nakon sastanka s američkim predsjednikom poručio kako zapadni saveznici ne bi trebali natjerati Ukrajince na kompromis s Rusijom koji bi za njih bio neprihvatljiv. "Nikad nećemo poticati Ukrajince na kompromis koji za njih neće biti prihvatljiv", odgovorio je Macron na pitanje o potencijalnom završetku rata. 

“Oni su tako hrabri i brane upravo svoje živote, svoju naciju i naša načela... Ako želimo održivi mir, moramo poštovati Ukrajince da odluče trenutak i uvjete u kojima će pregovarati o svom teritoriju i svojoj budućnosti", dodao je francuski predsjednik. Istaknuo je kako su saveznici povećali ekonomsku, vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi CNN.

"Dodatno, potpora SAD-a - kako financijska tako i u opskrbi Ukrajine vojnim oružjem - nije važna samo za napadnutu zemlju nego i za širu Europu. Za stabilnost našeg svijeta danas - jer ako smatramo da možemo napustiti zemlju i odustati od punog poštivanja ovih načela, to znači da ne postoji moguća stabilnost u ovom svijetu", rekao je Macron.

Pročitajte više