Macron poručio Francuzima: Moguća su isključenja struje, ali nemojte paničariti

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne treba paničariti zbog mogućih isključenja struje ove zime te pozvao građane da troše manje energije. U intervjuu za francusku TV postaju TF1, Macron je zanijekao da je uzrok mogućim nestancima struje neadekvatno upravljanje programom ponovnog pokretanja nuklearnog reaktora državne komunalne tvrtke EDF.

"Prije svega, budimo jasni: bez panike! Legitimno je da se vlada priprema za ekstremne scenarije u kojima bi se struja isključila nekoliko sati dnevno ako je nema dovoljno", rekao je Macron, a prenosi Sky News.

Poteškoće s radom nuklearnih elektrana

Čelnik francuskog operatera elektromreže RTE rekao je u četvrtak da bi ove zime tijekom nekoliko dana moglo doći do prekida isporuke struje i da je vlada počela informirati lokalne vlasti o tome kako se nositi s tom situacijom.

EDF je u zadnje vrijeme imao više poteškoća s radom nuklearnih elektrana, pri čemu se proizvodnja energije smanjila na najnižu razinu u 30 godina. To se dogodilo u vrijeme kada Europa pokušava pronaći alternativu opskrbi ruskim plinom, koju je Moskva prekinula u znak odmazde za sankcije EU uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više