Finska i Švedska sve bliže NATO-u, i Macron potpisao dokument

Foto: EPA

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron potpisao je u ime Francuske protokol o ratifikaciji pristupanja Finske i Švedske NATO-u, koji je francuska Narodna skupština prihvatila 2. kolovoza.

"Ova suverena odluka Finske i Švedske, dvaju europskih partnera, omogućit će jačanje njihove sigurnosti u prilikama sadašnje prijetnje u njihovu neposrednom susjedstvu i svojim će kapacitetima znatno doprinijeti kolektivnoj snazi i našoj europskoj sigurnosti", ističe u subotu Elizejska palača. 

Švedska i Finska su se odrekle tradicionalne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Trideset zemalja treba potpisati

"Dvadeset zemalja saveznica" već je "ratificiralo protokol", rekla je ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna tijekom njegova prihvaćanja u Narodnoj skupštini.

Da bi dvije zemlje u slučaju agresije imale zaštitu po članku 5 NATO-ove Povelje, protokol treba potpisati trideset zemalja članica organizacije.

No Turska, članica Sjevernoatlantskog saveza, prijeti da će "zaustaviti" taj proces optužujući dvije skandinavske zemlje da pružaju utočište Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima, koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Pročitajte više

 

Pročitajte više