Orban peti put premijer Mađarske

Foto: EPA

MAĐARSKI parlament je danas velikom većinom potvrdio peti premijerski mandat Viktoru Orbanu, nakon što je njegova stranka prošlog mjeseca uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima.

Ukupno 133 zastupnika iz Orbanove vladajuće stranke Fidesz i zastupnik njemačke nacionalne manjine glasali su u korist Orbana, dok je protiv njega glasalo 27 opozicijskih zastupnika, a 39 ih je bilo suzdržano.

Ovo je peti put da Orban vodi mađarsku vladu. Ovaj 58-godišnjak tu je dužnost prvi put obnašao od 1998. do 2002., a zatim ponovo od 2010. do danas. Nakon glasanja, Orban je položio prisegu.

"Bruxelles želi iskoristiti svoju moć da nam nametne stvari koje su nam strane"

Orbanova stranka Fidesz osvojila je dvotrećinsku većinu na parlamentarnim izborima 3. travnja unatoč optužbama kritičara koji kažu da želi ograničiti demokraciju i vladavinu prava.

Njegove veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom također su na udaru kritika otkako je počeo rat u Ukrajini.

Orban je već od prije u zategnutim odnosima s Bruxellesom, a trenutno blokira planirani embargo Unije na uvoz ruske nafte.

"Ne prihvaćamo ekonomske mjere koje bi naštetile mađarskim obiteljima", kazao je Orban u govoru nakon parlamentarnog glasanja.

"Bruxelles želi iskoristiti svoju moć da nam nametne stvari koje su nam strane", dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više