HRVATSKO PRAVOSUĐE

Majka utjecajnog HDZ-ovca primila mito, osuđena je. Sud joj odgodio odlazak u zatvor

Foto: Pixsell/Jurica Galoic/Marko Lukunic

VINKI LUETIĆ HERMAN, majci šefa zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana, odgođeno je odsluženje zatvorske kazne na dva tjedna.

Ova liječnica osuđena je na zagrebačkom Županijskom sudu na zatvorsku kaznu od godinu i četiri mjeseca zbog primanja mita u tzv. aferi Rubala.

U zatvor se trebala javiti jučer, ali...

Kako je doznao Index, ona se na odsluženje zatvorske kazne trebala javiti jučer.

"Zbog zdravstvenih razloga služenje kazne je odgođeno. Novi rok je 13. prosinca, dakle za dva tjedna", rekao je za Index glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić.

Također, rečeno nam je da se njoj u kaznu uračunalo i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 7. listopada do 4. studenoga 2011. godine.

Majka moćnog HDZ-ovca za mito sređivala lažne invalidske mirovine

Vinka Luetić Herman je majka predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana i supruga nekoć utjecajnog HDZ-ovca Radoslava Hermana, inače poznatog zagrebačkog ginekologa.

Luetić Herman je 2015. godine nepravomoćno osuđena jer je kao šefica Povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje sređivala lažne invalidske mirovine, za što je zauzvrat primala mito.

S njom je osuđena i Nevia Buković, supruga HDZ-ovca

Zajedno s njom na zatvorsku kaznu tada je osuđena i Nevia Buković (također supruga HDZ-ovca i ginekologa Damira Bukovića, čovjeka koji je rekao da je Biblija najbolja medicinska knjiga i da su neplodne žene bludnice), također članica istog povjerenstva.

"Nedopuštene razmjene novca i usluga koje su optuženi činili radi vlastitog probitka potkopava temelj demokratskog društva i moralno je nedopustivo", kazala je obrazlažući presudu sutkinja Renata Miličević.

>>Korupcijski lanac: Desetero osuđenih zbog lažnih invalidskih mirovina

Optužnica podignuta prije punih devet godina

Inače, optužnica je podignuta 2012. godine. Zbog lažnih invalidskih mirovina u lipnju 2012. optuženo je čak 69 osoba zbog udruživanja za počinjenje kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju. 

U samom središtu afere bio je Drago Rubala, TV voditelj emisija narodne glazbe i bivši načelnik u zagrebačkom HZMO-u.

On je krivnju priznao, nagodio se te bio osuđen na kaznu zatvora od dvije godine, a trebao je vratiti i nezakonito stečenu imovinu. Radi se o 79 tisuća eura u gotovini, dvosobnom stanu u Zagrebu vrijednom 200 tisuća eura. Nagodbu s tužiteljstvom postiglo je još 58 optuženika, dok ih je 10 ostalo na optuženičkoj klupi.

Presuda tek lani postala pravomoćna

Jedna od njih je i Luetić Herman, kojoj je presuda postala pravomoćna tek u veljači prošle godine, kada joj je potvrđena zatvorska kazna od godine i četiri mjeseca. Po pravomoćnosti presude, Luetić Herman je dužna uplatiti 73 tisuće kuna.

Inače, Nacional je u kolovozu ove godine donio dio presude.

"Sud smatra da se njihovim radnjama ugrožava javni poredak u cjelini, povjerenje u institucije države i postupak koje one provode, kako bi osigurale građanima moralno, zakonito i prihvatljivo ponašanje pravnih subjekata u odnosu s građanima. Svojim utvrđenim radnjama svi optuženici krše pravne i moralne norme, potkopavaju temelj demokratskih i civilizacijskih tekovina, pravnu državu i vladavinu prava", stoji u presudi.

"Svaki zaposlenik u državnim institucijama mora svoj posao obavljati moralno i časno. Ovdje optuženi čine suprotno i stvaraju dojam da se jednostavnim plaćanjem, koje predstavlja moralnu izopačenost, može zaobići zakon", piše u presudi.

Zašto je trebalo proći pet godina da kazna postane pravomoćna?

Nacionalu je rečeno i kako Vrhovni sud nikad nije raspravljao o tome predmetu, što znači da se nitko od 10 optuženika nije žalio na presudu od veljače 2015. godine.

Shodno tome, logično se zapitati zašto je onda trebalo pet godina da presuda postane pravomoćna ako predmet nije išao na Vrhovni sud. Sve to, dakako, biva iznimno znakovito kad znamo obiteljsku povezanost Vinke Luetić Herman, ali i Nevije Buković, s HDZ-om.

 

Pročitajte više