Majka i sestra ga na sudu pokušale izbaciti iz kuće: "Pušta glazbu i ne plaća režije"

DJEVOJČICA (14) i njezina majka Vera sudskim su putem htjeli izbaciti brata, odnosno sina Aleksa iz obiteljske kuće u Križevcima u kojoj godinama žive zajedno.

Djevojčica je vlasnica kuće po ocu koji je pokojni i ona je bila stvarna tužiteljica u ovom neobičnom postupku koji se vodio na križevačkom sudu, piše Danica.

Malodobna tužiteljica upozorila je kako njezin brat uopće ne podmiruje režijske troškove i često dovodi sumnjivo društvo. Zbog toga je tužbom zatražila i da plaća 500 kuna stanarine sve dok se ne iseli.

"Često se čuje glasna muzika i galama"

“Brat živi u potkrovlju i tamo se često čuje glasna muzika i galama. Ja imam 14 godina i treba mi mir i zbog školskih obaveza. Mama i ja smo ga upozoravali da prestane, ali ništa ne pomaže”, ispričala je djevojčica.

Njezine riječi na sudu je potvrdila i majka djevojčice i Aleksa koja je navela kako kuća glasi na djevojčicu jer je njezin otac koji je dao novac za otkup tako htio.

“Više puta sam tražila od sina da se iseli, ali on to obija. Kćerku je strah Aleksovog društva jer su nekulturni i dobacuju joj svašta. Puštaju glasnu muziku i na moja upozorenja ne reagiraju”, žali se majka Vera.

Aleks je opovrgnuo sve njihove navode te je ustvrdio kako radi od jutra do mraka i nema vremena dovoditi društvo. Živi u potkrovlju kuće, potpuno odvojen od majke i sestre.

"Neću se opterećivati takvim izmišljotinama"

“Otac djevojčice, moj očuh, je bio obrtnik, a jednu šarapoljku nije htio složiti. Da nisam ja složio ili doveo majstora, nikada se ne bi niti složilo.

Vidi se s kakvim je čovjekom moja majka živjela da ju je okrenuo protiv vlastite djece i onda si je pucao u glavu pištoljem zbog dugova koje je napravio.

Htio bih dovesti i djevojku u stan u potkrovlju. Ali, kraj ovakve majke koja samo histerizira, viče pogrdne riječi 'đubre jedno, dao bog da te nisam polegla', koga uopće da dopeljam.

Što se tiče droge, tuluma, muzike, stvarno mogu sam odmahnuti rukom i uopće se ne opterećivati takvim izmišljotinama, to ide majci na dušu”, upozorio je tuženi Aleks.

Kaže kako od rođenja živi u toj kući i nema mogućnosti si kupiti drugi stan jer zarađuje 2800 kuna mjesečno, a četiri mjeseca u sezoni oko 5000 kuna kad je na terenu.

Primanja su mu premala da bi si mogao iznajmiti stan ili kupiti drugu nekretninu. Kaže kako je sa sestrom u dobrim odnosima, kontaktiraju i razgovaraju. Nije istina da se ona boji njega i njegova društva.

Pravo na dom jače od prava vlasništva

Sutkinja u Križevcima odbila je tužbeni zahtjev o iseljenju pozvavši se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima i posebno pravu na dom.

“Dakle, pravo tuženika na dom je u ovom slučaju prevagnulo u odnosu na pravo vlasništva tužiteljice pa je sud odlučio odbiti njen tužbeni zahtjev.

Odbija se zahtjev da se tuženiku naloži da se iseli iz nekretnine, kao i da mu se naloži plaćanje stanarine jer ti zahtjevi nisu opravdani s obzirom da se radi o pravu na dom”, naglasila je u presudi sutkinja Višnja Fureš.

Djevojčica i njezina majka, zakonska zastupnica, mogu se žaliti na nepravomoćnu presudu križevačkog suda.

Pročitajte više