Majka sudioniku u Pukanićevu ubojstvu preko serijskih ubojica slala porniće i cajke

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

AMIRU Mafalaniju, osuđenome zbog sudjelovanja u pripremi ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, majka Branka je u zatvor slala porniće, videospotove Cece Ražnatović i gomilu najnovijih filmova i serija. Još je nevjerojatnije da je to činila i preko dvojice osuđenih ubojica, Dražena Dorčeca, osuđenoga na 40 godina zatvora zbog dvostrukoga ubojstva prilikom pljačke Fine u Đurđevcu 2006. godine, te serijskoga ubojice Dragana Junga, također osuđenoga na 40 godina zatvora, piše Jutarnji list.

Osim pornića i Cecinih spotova u zatvor prokrijumčareni mobitel, steroidi, sredstva za smirenje...

Armendu Musliuju, osuđenome na 30 godina zatvora zbog otmice i ubojstva Juraja Bajde, sina direktora slovenske naftne kompanije Petrol, Mafalanijeva majka je na traženje nepoznatih osoba u zatvor poslala mobitel sa SIM karticom te steroide, kao i sredstva za smirenje.

Optužbe su ovo iz najnovije akcije policije i Uskoka zbog unošenja nedozvoljenih predmeta u kaznionicu u Lepoglavi.

Policija je nakon kriminalističkoga istraživanja, koje je između ostaloga uključivalo i posebne dokazne radnje, odnosno tajno snimanje telefonskih razgovora osumnjičenika, Uskoku prijavila ukupno pet osoba, Amira Mafalanija i Armenda Musliuja, Mafalanijevu majku Branku Mafalani (65) te dvojicu zaposlenika zatvora u Lepoglavi: Marijana Končevskog, koji je u zatvoru bio strukovni učitelj za stolare na Odjelu za rad i strukovnu izobrazbu, te Roberta Teodora Šepaka, višeg stručnoga savjetnika u Odjelu za tretman u Lepoglavi.

Premda je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je dio dostave CD-ova išao i preko njih, Dorčec i Jung ne nalaze se među osumnjičenima.

Prema optužbama Uskoka, švercanje predmeta u zatvora funkcioniralo je tako da bi ih Končevski prvo dobio poštom od Mafalanijeve majke ili od nepoznatih osoba bliskih Musliuju pa bi ih onda unosio u zatvor, budući da nije bio pregledavan na ulazu, za što bi dobivao manje novčane iznose kao naknadu. Za mobitel je, sumnjaju istražitelji, dobio 500 eura, a za CD-ove par stotina kuna. 

Preko Šepaka je, sumnja policija, primopredaja išla drugačije te je on, umjesto da pošiljke Mafalanijeve majke otvori i dostavi u Odjel osiguranja radi provjere sadržaja, donosio Mafalaniju, Jungu i Dorčecu. On je, sumnja se, unosio samo CD-ove i nije dobivao naknadu.

Priopćenje Uskoka

Prenosimo i cijelo priopćenje Uskoka o ovom slučaju.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU varaždinske i u suradnji s Kaznionicom u Lepoglavi, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1966., 1971., 1982., 1978., 1956.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od veljače 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu i Lepoglavi, kao zaposlenik i ovlaštena osoba Kaznionice u Lepoglavi, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i sukladno prethodnom dogovoru s III. i IV. okr. o unošenju nedozvoljenih predmeta u prostorije Kaznionice za određenu novčanu nagradu, nedozvoljeno unosio predmete u prostorije Kaznionice i predavao ih okrivljenicima iako je znao da je unos takvih predmeta unutar prostorija Kaznionice te njihovo posjedovanje od strane zatvorenika zabranjeno, s kojim dogovorom je V. okr. bila upoznat.

Tako je I. okr., od neutvrđene osobe koju je odredio IV. okr., preuzeo mobitel sa dvije SIM kartice te dva papirnata fascikla u kojima su se nalazile kapsule anaboličnog steroida te tvari za smirenje, dok je od V. okr. preuzimao više preporučenih poštanskih pošiljki u kojima su se nalazili optički mediji s nelegalno snimljenim sadržajem, a koje je za potrebe III. okr., pripremala V. okr. i slala ih putem Hrvatske pošte. Nakon njihovog preuzimanja, I. okr. je koristeći se položajem službene osobe nedozvoljeno unosio predmete u prostorije Kaznionice i predavao ih okrivljenicima.

Osim toga, u razdoblju od kolovoza do prosinca 2021. u Lepoglavi, II. okr., kao zaposlenik i ovlaštena službena osoba Kaznionice u Lepoglavi, s ciljem da pogoduje III. okr., a potencijalno i drugim zatvorenicima, sukladno prethodnom dogovoru s III. okr. o unošenju nedozvoljenih predmeta u prostorije Kaznionice, s kojim je bila upoznata i V. okr., dostavljao dvojici zatvorenika neotvorene pismovne pošiljke koje su oni predavali III. okr., iako je znao da je unos takvih predmeta unutar prostorija Kaznionice i njihovo posjedovanje od strane zatvorenika zabranjeno.

Nakon što je u prostorijama Kaznionice preuzimao preporučene poštanske pošiljke u kojima su se nalazili DVD mediji s nelegalno snimljenim sadržajem, koje je na ime zatvorenika pripremala i putem Hrvatske pošte slala V. okr., I. okr. nije otvarao pošiljke i dostavljao ih u Odjel osiguranja radi pregleda, već ih je koristeći se položajem službene osobe, neotvorene dostavljao zatvorenicima koji su ih potom predavali III. okr.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. Dvojica okrivljenika ranije su lišena slobode u drugim predmetima", stoji u priopćenju Uskoka.

Pročitajte više