Majke ogorčene jer kasne porodiljne naknade. "Kasnim s plaćanjem režija i kredita"

Screenshot: RTL

Isplate rodiljnih naknada i naknada za bolovanje kasne te su zato majke ogorčene. Jelena Rajaković iz Sokolovca, majka šestero djece, ovog mjeseca porodiljnu naknadu od 330 eura čeka dulje nego ikad ranije.

"Kasne otprilike tjedan i pol dana, ne sjećam se da je toliko kasnilo. To su neki novci za koje znamo da ćemo ih dobiti svaki mjesec i na njih računamo", rekla je Jelena za RTL.

Majka iz Legrada: Rata kredita mi je 1. u mjesecu, ne mogu nazvati banku i reći da se strpe

Monika Premec, majka dvoje djece iz Legrada, također je računala na isplate naknada. Još nije platila ratu kredita jer joj porodiljna naknada od 600 eura nije uplaćena na vrijeme.

"To je kao da vama kasni plaća. Ako imate dogovoreno s poslodavcem da vam plaća sjeda 5. u mjesecu, onda vam sjeda 5. u mjesecu. Nama porodilji sjeda 15. otprilike, danas je 25. i sjelo je tek danas oko 15.30 Meni je rata kredita 1. u mjesecu, ne mogu ja nazvati u banku i reći strpite se", govori Monika.

Plaćanje režija također je na čekanju. "Ovo je šok. Već sam jučer dobila opomenu za telefon i računa za prošli mjesec, ni vrtić nije plaćen. To se treba podmiriti, nitko vas neće čekati", ističe Monika.

Tko je kriv?

U Ministarstvu demografije kažu kriv je HZZO koji im radi izračune, a oni prelaze na novi informatički sustav. Kažu kako će naknade biti isplaćene do kraja današnjeg i sutrašnjeg dana.

"Svakako nije u redu od njih da nas nisu pripremili i obavijestili nas da će isplate kasniti", ističe Jelena. U HZZO-u se ispričavaju i objašnjavaju nastalu situaciju.

Kasni i isplata naknada koje se dobivaju zbog nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći. Prelazak na novi sustav je kažu bio neophodan jer je prošli bio star 30 godina.

"Bilo je potrebno obaviti dodatne kontrole, podešavanja i prilagodbe novog sustava postojećim procesima, što je uzrokovalo neočekivana kašnjenja. Ovo je bio prvi mjesec rada novog sustava i u narednim mjesecima ne očekujemo ovakve situacije", rekli su iz HZZO-a.

"HZZO je znao da će doći do promjena sustava, mogli su nas pripremiti"

U HZZO-u uvjeravaju da će biti isplaćene danas i sutra. No sugovornice RTL-a kažu da su trebale biti na vrijeme obaviještene.

"Znači oni su znali da će tu doći do promjena sustava. Da su nas pripremili mogle smo računati da ćemo neke troškove srezati, jer će biti kašnjenja, ali eto!", rekla je Monika

Svi korisnici naknada kojima kasni redovita isplata trebaju se javiti HZZO-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.