Maloljetnik iz Nove Gradiške ukrao očuhov auto? Vještak: Mogla bi odgovarati obojica

DVOJICA maloljetnika u dobi od 17 i 16 godina jutros oko 3 sata jurila su automobilom po Novoj Gradiški te su se zabila u betonski stup u Ulici slavonskih graničara. U nesreći je teško ozlijeđen 17-godišnji vozač koji nije bio vezan zaštitnim sigurnosnim pojasom, izvijestila je ranije PU brodsko-posavska.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka sudara na kojoj se čuju dvojica maloljetnika koja su se nakon jurnjave i pretjecanja kamiona zabila u stup.

"E, 'ajd prestigni onaj kamion. Ma da se zabijemo, boli nas kurac", govore maloljetnici na snimci. Nakon što su tinejdžeri shvatili što će uslijediti, na snimci se mogu čuti i uzvici: "Ne! Ne!"

UPOZORENJE: Snimka je uznemirujuća, gledajte ju na vlastitu odgovornost

 

Tinejdžer ukrao automobil?

Policija je utvrdila da je stariji maloljetnik upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje i da je dolaskom pred raskrižje Haulikove, Benkovićeve i Strossmayerove, zbog neprilagođene brzine u kočenju i zanošenju preko prometnog toka, sletio na kolnik Ulice Slavonskih graničara te da se ondje autom zabio u stup.

Nijedan nije bio vezan. Policijski službenici protiv 17-godišnjaka podnose optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu. Nakon dodatno prikupljenih saznanja i kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su protiv 17-godišnjaka podnijeli brodskom tužiteljstvu kaznenu prijavu zbog obijesne vožnje u cestovnom prometu. Prema zakonu je za obijesnu vožnju moguće dobiti kaznu zatvora i do tri godine.

Stalna služba u Novoj Gradiški zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama također podnosi optužni prijedlog i protiv 16-godišnjeg putnika. Iz PU brodsko-posavske kažu da će o slučaju biti obaviješten i Centar za socijalnu skrb. Policija za Index kaže da je kriminalističko istraživanje još u tijeku.

Neslužbeno se doznaje da je 17-godišnjak ukrao automobil očuhu.

Prometni sudski vještak: Odgovarat će vlasnik automobila i maloljetnik

Goran Husinec, stalni sudski vještak za promet, kaže da je automobil "opasna stvar" i da svaki vlasnik auta odgovara u prometnoj nesreći kao i vozač. 

"Dakle, vlasnik auta ne smije maloljetnoj osobi i čovjeku bez vozačke dozvole ili nekome pod utjecajem alkohola dati svoje vozilo. Vlasnik je morao imati ključeve automobila pod kontrolom, a on to očito nije imao. U ovom slučaju će odgovarati vlasnik i maloljetnik", kaže Husinec za Index.

Pitali smo sudskog vještaka kolike su kazne za obijesnu vožnju i što u slučaju kada je vozač maloljetna osoba. "Kazne za maloljetnike nisu velike, ovisi o kvalifikaciji djela koje je napravio. Mislim da bi kazne za vlasnike automobila trebale biti veće. Opće je poznato da djeci svašta pada napamet i da djeca nekada uzimaju roditeljima automobile. Vlasnik auta mora čuvati ključeve i paziti na vozilo", navodi Husinec.

Kako roditelji mogu spriječiti ovakve situacije?

Husinec je dao odgovor i kako roditelji mogu spriječiti ovakve situacije. Kaže da je to vrlo jednostavno. 

"Roditelji ključeve auta trebaju imati sa sobom ili ih trebaju sakriti na mjesto izvan dosega maloljetne osobe. Također, roditelji mogu preventivno napraviti nekakav prekidač da dijete ni s ključevima ne može upaliti vozilo. Onako kako bi spriječili lopova u krađi auta, tako trebaju spriječiti i dijete. Ako auto uspije ukrasti dijete, onda ga bilo tko može ukrasti", kaže sudski vještak.

"Ne može policija kontrolirati djecu, nego njihov roditelj"

Husinec kaže da snimke divljanja u automobilu nisu toliko česte u Hrvatskoj kao što su u Europi, ali ističe da policija prati takve snimke na društvenim mrežama i portalima. "Policija to dobro kontrolira, ali ne može kontrolirati djecu i maloljetnike u svakoj kući. Njih mora kontrolirati njihov roditelj", govori Husinec.

"Svaki vlasnik vozila mora čuvati svoje vozilo. Nije problem u djetetu, problem je u neodgovornom roditelju koji nije vodio računa o autu, odnosno opasnoj stvari. Auto je oružje u rukama neodgovorne osobe. Kao i s pištoljem, tako i autom možete ubiti ljude. Nažalost, ovdje se dogodio propust i dijete je uzelo automobil", komentirao je Husinec za Index.

 

 

Pročitajte više