Mamiću odbijena žalba. Ima do kraja dana da se javi u Remetinec ili ide tjeralica

Foto: Denis Kapetanovic/Pixsell

OSJEČKI Županijski sud je kao neosnovanu odbio žalbu pravomoćno osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, podnesenu na rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, izvijestio je sud.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je sudac izvršenja pravilno donio i obrazložio svoje rješenje i da je isto doneseno u skladu sa zakonskim odredbama i u roku od osam dana od primitka prijepisa presude.

Time je rješenje suca izvršenja o upućivanju Zdravka Mamića u centar za dijagnostiku zatvora u Zagrebu postalo pravomoćno,  a osuđenik Mamić je obvezan da se do konca dana 14. svibnja 2021. javi u navedeni centar radi izdržavanja kazne zatvora po pravomoćnoj presudi osječkog Županijskog suda, priopćio je sud. Ako se ne javi, bit će raspisana tjeralica.

Oko molbe Zdravka Mamića za izvršenje kazne u Bosni i Hercegovini vijeće je zauzelo stav da ona nema suspenzivan karakter te da ne sprječava suca izvršenja da postupa u skladu s odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Nakon otpravka odluke vijeća sudac izvršenja će molbu Zdravka Mamića za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave kao nadležnom tijelu za odlučivanje, navode na osječkom Županijskom sudu.

Osuđen na šest i pol godina zatvora

Vrhovni sud je u ožujku 2021. potvrdio nepravomoćnu presudu osječkog suda iz lipnja 2018. godine, kojom je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja nepravomoćne presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima. 

Njegovom bratu Zoranu Mamiću Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću tada je potvrđena prvostupanjska presuda, kojom je osuđen na tri godine zatvora.

S obzirom na to da se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne policija je, temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda, u srijedu raspisala tjeralicu protiv Zorana Mamića koji se, kao i brat Zdravko, nalazi u bijegu u BiH i traži da kaznu odsluži u toj državi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više