Marić: Koristit ću "šest plus šest". Neću dugo biti na teret poreznim obveznicima

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji je nakon šest i pol godina odlučio napustiti čelno mjesto Ministarstva financija, izjavio je da ne planira aktivirati saborski mandat, no da će do budućeg angažmana koristiti pravo na "šest plus šest".

"Imam pravo na aktivaciju šest plus šest (...) i koristit ću ga do angažmana. To je jedino pravo koje dužnosnici imaju. No, neću biti teret poreznim obveznicima predugo", izjavio je Marić, pojasnivši da će nastojati da to pravo, po kojem šest mjeseci ima pravo na punu, a ostalih šest na pola plaće, ne koristi punih godinu dana.

Na konferenciji za medije nakon sjednice vlade koja je potrajala dulje od jednog sata, Marić se u obraćanju, na trenutke emotivnom, osvrnuo na proteklih šest i pol godina, pa tako između ostalog na poreznu reformu, provedenu kroz pet krugova, poslovno i financijsko restrukturiranje sektora cesta i autocesta, krize oko Agrokora i Uljanika, globalnu pandemiju koronavirusa, kao i potrese koji su pogodili Hrvatsku.

No poručio je da to sve vladu nije odvratilo od prioriteta i ciljeva, pa tako i ulaska u eurozonu, o čemu će 12. srpnja na sjednici Ecofina biti donesena i formalna odluka, a toj sjednici bi trebao i osobno nazočiti.

To predstavlja i svojevrsnu "točku na i", istaknuo je Marić, apostrofirajući osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i ponosa jer je svih ovih godina bio dio tima koji je ostvarivao ciljeve.

Najbolji trenutak za donošenje odluke

Rekao je da mu isti taj osjećaj govori da je ovo pravi i najbolji trenutak za donošenje odluke o odlasku. Poručio je da se u ovom trenutku više ne vidi u politici i da je njegova odluka da krene nekim drugim vodama.

 

Marić je također istaknuo da "u ovom trenutku" nema "dogovoren, ugovoren ili obećan angažman s nekom državnom hrvatskom ili europskom institucijom niti bilo kojom privatnom kompanijom ni firmom" i da je to tako zbog njegovih osobnih principa i zakonskih odredbi.

"U ovom trenutku nemam angažman i ne znam hoće li doći neka vrsta ponude", izjavio je.

Svjestan je da mu ljudi neće vjerovati da nema već dogovoren angažman, no kaže da je u tome krajnje iskren. Smatra i da je u ovih šest i pol godina pokazao da "bijeg" nije u njegovom habitusu, odgovarajući tako na pitanje novinara odlazi li zbog budućih neizvjesnosti, odnosno energetske krize, inflacije i kraja ere jeftinog novca.

Pogrešnom je ocijenio i tezu da napušta Titanic, s obzirom na "ekonomski tsunami" koji neki najavljuju za jesen. Rekao je da razlog odlaska nije ni slučaj boravka u hotelu Bellevue u Malom Lošinju koji je u vlasništvu Jadranka grupe, o čemu je predmet otvorilo i Povjerenstvo za sukob interesa.

Demantirao je i tezu novinara o narušenim odnosima u vladi, dodajući da je sve napravljeno prijašnjih godina plod zajedničkog rada i podrške. "Mogao sam ja doći sa super prijedlozima porezne reforme, ali da je Andrej Plenković rekao ne, vjerojatno je nikad ne bi ni vidjeli", odgovorio je Marić, poručivši i da vladi želi sve najbolje te da i u budućnosti na adekvatan i pravovremen način reagira na sve izazove.

Rekao je i da nikad nije dobivao prijetnje i da sve što je napravio je njegova odgovornost.

"Primorac u potpunosti odgovara profilu ministra financija"

Za nasljednika Marka Primorca je ocijenio da u potpunosti odgovara profilu ministra financija, dodajući i da ima dovoljno vremena da se prilagodi te ostvari kontinuitet politika vlade i Ministarstva financija, kao i da napravi određene iskorake po pitanju javnih financija, poreza i slično.

"Poznavajući ga, bez da mu ja sad išta imputiram za ubuduće, mislim da je on dobrim dijelom ili u potpunosti na tragu toga da treba nastaviti s rasterećivanjima", izjavio je Marić.

S njim je radio na nekoliko zajedničkih projekata, a Primorac je između ostalog dao doprinos po pitanju fiskalne decentralizacije. "Predajem palicu nekom tko će, siguran sam, jako dobro raditi", rekao je Marić.

Recesiju zasad ne vidimo

Građanima je poručio da unatoč svim izazovima, Hrvatska na gospodarskom i financijskom planu stoji bolje no ikad te je otpornija na sve izazove i krize.

Govoreći o potencijalnoj recesiji koju neki najavljuju, Marić je rekao da se u ovom trenutku po svim pokazateljima ne vidi da bi moglo doći do pada gospodarske aktivnosti u ovoj godini. No, nažalost, tu su okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, a uz prisutnu visoku neizvjesnost, one imaju jak utjecaj na gospodarske tijekove.

Marić je poručio da "Hrvatska nije otok", već je integrirana s EU i međunarodnim tijekovima te se globalni poremećaji, kao i oni u gospodarski jačim zemljama, prenose na Hrvatsku. "I toga treba biti svjestan", kazao je. 
 

Pročitajte više