Mark Lambert postao najviši američki dužnosnik za politiku prema Kini

Foto: EPA

Administracija predsjednika Joea Bidena imenovala je jučer diplomatskog veterana Marka Lamberta najvišim dužnosnikom SAD-a za politiku prema Kini, u kojoj su napeti odnosi oko Tajvana, trgovine i ruske invaziju na Ukrajinu.

Lambert će biti zamjenik pomoćnika tajnika za Kinu i Tajvan i voditi Ured za koordinaciju Kine, neformalno poznat kao Kineska kuća, osnovan krajem prošle godine.

Iskustvo Marka Lamberta

Taj stručnjak za Aziju dva puta je radio u američkom veleposlanstvu u Pekingu, nedavno i kao zamjenik pomoćnika državnog tajnika za japanska, korejska i mongolska pitanja te odnose s Australijom, Novim Zelandom i pacifičkim otocima.

"On ima veliko iskustvo u radu na pitanjima vezanim uz Narodnu Republiku Kinu (NR Kina), stvaranju usklađenih politika s našim saveznicima i partnerima i zaštiti integriteta međunarodnog sustava", rekli su iz State Departmenta u priopćenju pod embargom koje je Reuters imao na uvid.

Malo je vjerojatno da će Lambertovo imenovanje promijeniti ton Washingtonove politike prema Kini, ali bi trebalo uliti energiju u operaciju koja je kritizirana zbog dodavanja slojeva birokracije ionako složenom procesu donošenja odluka. SAD i Kina su u sukobu oko pitanja od Tajvana do trgovine, fentanila i ljudskih prava.

Pročitajte više

 

Pročitajte više