Markov trg zatvoren skoro 2 godine, GONG pozvao Plenkovića: "Otvaraj!"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POD sloganom "Plenkoviću i Jandrokoviću, otvarajte!" GONG je pozvao građane da se uključe u javnu akciju te od premijera i predsjednika sabora zatraže otvaranje Markova trga koji je već gotovo dvije godine zatvoren za javnost zbog sigurnosnih razloga.

"U suradnji sa slovenskim institutom Danes je nov dan, GONG je izradio interaktivnu kartu Gornjeg grada na kojoj se može informirati o transparentnosti i dostupnosti rada sabora i vlade, ali i aktivirati se kako bi srušili barikade", stoji u priopćenju. 

Iz GONG-a pozivaju građane da izraze svoje mišljenje i pridruže se kampanji Otvaraj u kojoj mogu putem digitalnog alata Parlametar inzistirati da se Markov trg otvori i pisati predsjednicima sabora i vlade.

Što GONG sve traži?

GONG traži i da vlada vrati redovne konferencije za novinare, kao i da pravovremeno najavljuje svoje sjednice, a ne tek par sati prije njihovog početka. Imamo pravo znati što se događa na sjednicama radnih tijela sabora, a ako nisu prenošene na YouTube kanalu, iz zaključaka koje sabor objavljuje to je nemoguće doznati. Od sabora traže da, umjesto zaključaka, radna tijela sabora objavljuju zapisnike u kojima, među ostalim, stoji i tko je od članica i članova radnog tijela bio prisutan na sjednici. 

Prema regionalnom indexu otvorenosti zakonodavnih institucija u šest zemalja regije, Hrvatski sabor tek je na četvrtom mjestu jer nema etički kodeks ni bilo kakva pravila o lobiranju. Zato što lobiranje uopće nije regulirano, Hrvatska je po pitanju političkog integriteta lošije ocijenjena i u sklopu globalnog istraživanja Global Data Barometer objavljenog u svibnju ove godine.   

"Hrvatska mora bolje, zbog toga apeliramo na vladu i sabor da se otvore prema građanima, da dopuste građanima da aktivno participiraju u procesima donošenja odluka. Prvi korak prema tome je da vlada, prije ljetne stanke sabora, preispita koliko su i dalje nužne barikade i policijske straže oko demokratskih institucija i kakva se poruka građanima šalje ako su institucije nedostižna utvrda", poručuju iz GONG-a.

Pročitajte više

 

Pročitajte više