Maslinari i uljari traže isplatu potpora i administrativno rasterećenje

Ilustracija: MJ

Odbor za maslinarstvo i uljarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) traži od resornog ministarstva poljoprivrede isplatu svih potpora i administrativno rasterećenje proizvođača, izvijestili su iz HPK.

Odbor je, kako se navodi u priopćenju, održao sjednicu na kojoj se razgovaralo o zahtjevu za sastanak s novim ministrom poljoprivrede, poticajima u sektoru maslinarstvo za 2024. te katastru maslinika.

Administrativno rasterećenje

Raspravljalo se i o administrativnom rasterećenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), Pravilniku o IAKS mjerama - oko prodaje maslinovog ulja te konkurentnosti proizvodnje i prerade maslinovog ulja.

Naglašeno je kako kasne poticaji za maslinarstvo i uljarstvo te se traži odgovor što je razlog tome i hoće li potpore biti isplaćene u cijelosti.

Smatraju i kako su nužne izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu.

Proizvođači nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima...

Podsjetili su kako Ministarstvo nije prihvatilo prijedlog Odbora da uz svu dokumentaciju koja se traži moraju predati i račun o prerađenoj proizvodnji maslina. Također, proizvođači su nezadovoljni visinom poticaja, kasnim plaćanjima poticaja te time što nemaju informaciju koliko će dobiti prema pojedinim stavkama.

"Tražimo da se od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) svake godine pošalje koliko će tko dobit poticaja", kazao je predsjednik Odbora Damir Buntić.

Cijela kontrolna procedura, kako je rekao, usporava isplatu potpora, što radi veliku štetu proizvođačima maslina. Također, na terenu dolazi do problema geotagiranih fotografija koje ne prikazuju stvarno stanje ili zbog loše Internet povezanosti uopće nije moguće slikati, izjavio je Buntić.

Kada je riječ o Katastru maslinika iz Odbora traže od Ministarstva poljoprivrede da ih upozna s rezultatima mjera provedbe upisa maslinika koji se ne nalaze u sustavu APPRRR-a, kao i da dobiju podatke vezane za proizvodnju maslina i maslinovoga ulja u RH za 2023. godinu.

"Bez stimuliranja otkupa domaćeg maslinovog ulja i davanja poticaja isključivo za maslinovo ulje predano na otkup, nema jačanja domaće proizvodnje domaćeg maslinovog ulja i usmjeravanja prodaje maslinovog ulja u legalne tokove", poručili su iz Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.