Masovna tučnjava u Novom Sadu, mladići napali prosvjednike. Gađali ih kamenjem

NEPOSREDNO nakon početka subotnjih prosvjeda širom Srbije protiv gradnje rudnika i tvornice litija, u Novom Sadu izbila je tučnjava skupine mladića i prosvjednika i ima ozlijeđenih, javila je beogradska agencija Beta.

U sukobu je sudjelovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tučnjavu pobjegli su, prenosi agencija.

Prema izjavama očevidaca, mladići koji su izazvali tučnjavu, pojavili su se iz pravca kolone blokadom zaustavljenih vozila, ali se nisu nalazili u toj koloni te su prosvjednike gađali kamenjem.

Prema informacijama s terena, ima napada i na novinare koji izvještavaju s prosvjeda, prenijela je Beta.

Video: N1

 

Ogromni prosvjedi u Srbiji

Tisuće prosvjednika širom Srbije blokiralo je promet u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji prosvjedujući protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendum o promjeni Ustava te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto" i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.

Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, kao ni u drugim gradovima.

Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije, koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili da ne bi trebali izvještavati" s prosvjeda. 

Premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su prosvjede fašizmom.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

Pročitajte više

 

Pročitajte više