Matejev prijatelj: Nije uzimao droge, uvijek mu je bilo vruće, možda se išao ohladiti

Foto: Pixsell, MUP

DANAS je potvrđeno da je mladić čije je tijelo pronađeno jučer u Dunavu Matej Periš. DNA analiza je dokazala da se radi o nestalom Splićaninu. Uzrok smrti je, kako se i pretpostavljalo, utapanje, pokazala je obdukcija. Bit će napravljena i toksikološka analiza, ali ti se rezultati očekuju tek za nekoliko tjedana.

Njegovo tijelo izvukli su mornari jučer ujutro oko 9:30. Tijelo je pronađeno na mjestu koje se zove Ada Huja, a nalazi se nizvodno od Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav koje je više puta bilo temeljito pretraživano. DNA analiza je rađena po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Matej je nestao u noći s 30. na 31. prosinca. Istrčao je iz kluba Gotik, trčao ulicama Beograda, pokušao zaustaviti taksi i onda se, kako se vidi na snimci nadzorne kamere restorana Savanova, stepenicama spustio prema Savi. No ne vidi se da je ušao u vodu.

Nakon toga krenula je velika potraga, srpska policija tjednima je pregledavala Savu i Dunav. Istragu su pratile brojne špekulacije, ali i teorije zavjere.

Prijatelj: Nikad se nije drogirao, možda se išao ohladiti

Jedan od Matejevih prijatelja koji je sudjelovao u potrazi, a koji je htio ostati anoniman, za Blic je ispričao što zna o danu kada je Matej nestao.

"Matej je imao taj neki problem da mu je stalno bilo vruće. I zimi i ljeti", kazao je. "Pitamo se svi je li Mateju pozlilo, je li mu netko nešto ubacio u piće, jer svi znamo da nije nikad konzumirao narkotike. Zato se pitamo je li tako u majici izašao da se rashladi pa onda nekako upao u vodu", nastavlja.

"Nestajao je tu noć u Gotiku na 15 minuta pa se vraćao. Tek kasnije kad su vidjeli jaknu je prijateljima postalo čudno gdje je i da je izašao bez jakne. Njegovi prijatelji koji su bili tamo su išli prijaviti nestanak, ali je policija rekla da prvo provjere bolnice, pa je to bilo pogrešno preneseno, pa su i njih razapinjali na sve strane zbog netočne informacije da su kasno prijavili nestanak što nije točno", kaže.

"Zato mislim da je možda upao, da je išao umiti se ili nešto tako, ili je bio na nekim supstancama. Znam da nije koristio nikad ništa, a opet se postavlja pitanje zašto je htio u taksi. Možda mu nije bilo dobro pa je htio otići u stan, pa kad ga taksi nije pokupio je nastavio trčati i vidio vodu, išao se umiti i upao. Samo on zna što se dogodilo", zaključuje prijatelj.

Sutra ispraćaj u Beogradu

Tijelo Mateja Periša bit će ispraćeno sutra iz crkve svetog Ante u Beogradu za Split, gdje će biti sahranjen, objavila je danas Beogradska nadbiskupija.

Tijelo će biti izloženo u crkvi od 15 sati, a u 17 sati će biti ispraćaj koji će predvoditi beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, javljaju srpski mediji.

Pročitajte više