VLADIMIR MATIJANIĆ

Matijaniću hitno trebao lijek koji Beroš preporučuje od veljače. Nikad nije kupljen

Foto: Luka Stanzl (Pixsell)

MINISTARSTVO zdravstva još je u veljači ove godine lijek Paxlovid uvrstilo kao dio liječenja u obvezne smjernice za liječenje oboljelih od koronavirusne bolesti. Riječ je o dokumentu Ministarstva zdravstva od 8. veljače ove godine koji je namijenjen svim liječnicima koji sudjeluju u liječenju bolesnika s covidom-19 u Hrvatskoj. 

>> Matijaniću su u KBC-u rekli da nema lijeka za covid. Pitali smo Beroša što se događa

U dijelu koji definira dostupne oblike i preporučene doze antivirusnih i imunomodulacijskih lijekova posebno je naveden Paxlovid, lijek koji zapravo nikada nije došao u Hrvatsku. 

Preporučen lijek kojeg nema 

"Kombinacija nirmatrelvira i ritonavira (Paxlovid) preporučuje se primjenjivati u svrhu liječenja blažih do srednje teških oblika COVID-19,  u pacijenata koji imaju jedan ili više uključujućih medicinskih stanja i/ili dob", stoji u dokumentu Ministarstva zdravstva. 

Lijek Ministarstvo preporučuje od veljače ove godine

Kako smo već pisali, u Hrvatskoj nema niti je ikad bilo Paxlovida, kojeg je još u siječnju 2022. odobrila Europska agencija za lijekove. Ministar Vili Beroš u subotu je rekao kako je u "tijeku centralizirana nabava antivirusnih lijekova Remdesivir i Paxlovid putem EK" te da u vrlo skoro vrijeme očekuju "obavijest o potpisanom ugovoru kako bi se pristupilo daljnjem postupku nabave". 

>> Kako je Beroš u dva dana nabavio lijekove za koronu?

Kako to da Paxlovid nikada nije došao u Hrvatsku, iako je dio obveznih smjernica Ministarstva zdravstva u liječenju koronavirusom, nije pojašnjavao. U smjernicama se spominje i lijek Remdesivir. 

"Liječenje treba započeti što je ranije moguće"

"Remdesivir je pokazao moguću korist u liječenju bolesnika s COVID-19 te se preporučuje primjenjivati u svrhu liječenja blažih do srednje teških oblika", stoji u smjernicama za liječnike uz dodatak da "liječenje treba započeti što je ranije moguće". 

>> HUBOL demantira Beroša: Lijeka ima za 80 pacijenata, a u bolnicama je 613 pacijenata

Podsjetimo kako je danas Hrvatska udruga bolničkih liječnika demantirala odgovor Beroševog ministarstva Indexu u kojem je navedeno da je kontrolama u svih 26 bolnica utvrđeno da ima dovoljno covid-lijekova za sve sadašnje potrebe. Bolnički liječnici tvrde da Hrvatska ima zalihe Remdesivira samo za 80 pacijenata, dok se u bolnicama liječi 613 covid-pacijenata.

Naglasimo, našem novinaru Vladimiru Matijaniću 2. je kolovoza na Hitnom prijemu splitske Infektologije rečeno kako tog lijeka, koji se treba davati "što ranije moguće" - nema. Matijanić je preminuo tri dana kasnije.

Pročitajte više