Maturantice kolabirale u učionicama. Ravnateljica: Malo koja škola u državi ima klimu

FOTO: Makarska danas; Dusko Jaramaz/PIXSELL

NASTAVNO na slučaj maturanta koji su se onesvijestili pišući državnu maturu u učionicama bez klime jučer smo zaprimili dogovor Ministarstva zdravstva. Odgovornost su prebacili na Ministarstvo obrazovanja. A Ministarstvo obrazovanja tu istu odgovornost prebacilo je na škole.  

>Maturantica dva i pol sata u učionici bez klime esej pisala pod maskom. Kolabirala je

>I maturantica iz Varaždina kolabirala pišući test - u potkrovlju bez klime, s maskom

Fuchs: Uloga ravnatelja i osnivača škola je osigurati uvjete školovanja

U odgovoru iz kabineta ministra Radovana Fuchsa spominje se i NCVVO koji organizira testove za maturu, ali sebe, kao instituciju koja se zove Ministarstvo obrazovanja i koja valjda računa o obrazovanju, ne nalaze krivima što u 30 godina postojanja ove države nisu uspjeli osigurati klime u školama. 

Na pitanje planira li se obustaviti pisanje državne mature s obzirom na to da država očito ne može osigurati uvjete u kojima bi se testovi pisali, još nismo zaprimili odgovor. 

"Za organizaciju i provedbu ispita državne mature zaduženi su Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i školsko ispitno povjerenstvo u srednjoj školi u kojoj se ispiti održavaju. Školsko ispitno povjerenstvo nadležno je za osiguravanje svih uvjeta za provedbu državne mature kako bi se ona provela na siguran način za sve učenike koji joj pristupaju. Moramo naglasiti da je provedba državne mature organizacijski visokozahtjevan proces, a osobito u uvjetima epidemije i pojačane provedbe svih epidemioloških mjera. Isto tako, uz ravnatelja škole, uloga je i dužnost osnivača škola kontinuirano osiguravati primjerene uvjete školovanja za sve učenike", poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Smatraju da su škole učinile što su mogle: 

"Vjerujemo da su sve škole učinile maksimalne napore kako bi i u ovim uvjetima svojim učenicima osigurale sigurno i zdravo okruženje, stoga nam je žao zbog ovog slučaja koji se dogodio", dodaju iz Fuchsova kabineta.

Ravnateljica: Nemamo klimu, rijetko koja škola ih ima

Slučajevi iz Makarske i Varaždina nisu iznimke. Maturante se tjera da po nesnošljivim vrućinama provode više sati u zatvorenim prostorijama bez klima-uređaja, a ako ne pristanu, neće moći na vrijeme upisati željene fakultete jer će se, izgledno je, dok dođu na jesenski rok, mjesta popuniti.

Razgovarali smo i s Vesnom Vrcek, ravnateljicom Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole u Varaždinu, gdje se jedna maturantica onesvijestila nakon samo 20 minuta pisanja testa u - neklimatiziranom potkrovlju škole. 
Završila je u bolnici gdje je provela ukupno pet sati.

Majka djevojke u razgovoru za Index kazala je da se srednjoškolce tjera i da dođu 40 minuta prije ispita pred zgradu pa i ondje stoje na suncu. 

Ravnateljica se slaže da to nije u redu. 

"Uvijek je problem vrućina. U školi nemamo klimu, ali maske naši učenici u učionicama nemaju jer poštujemo razmak. Zašto moraju doći toliko ranije ni meni nije jasno, sve se može pripremiti u kraćem vremenu. Nažalost, rijetko koja škola ima klimatizirane učionice. Za detaljnije informacije možete se obratiti ispitnom koordinatoru", poručila je ravnateljica. 

Beroš: To je djelokrug Ministarstva obrazovanja

Podsjetimo i što je ministar Vili Beroš ranije kazao:

"Svake godine Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo donose Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, kako za pojedince tako i u institucionalnim uvjetima. Navedeni Protokol i preporuke objavljuju se na mrežnim stranicama Ministarstva zdravstva te se pisanim putem šalju nadležnim institucijama.

Slijedom toga, navedeni dokument zaprimilo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je u djelokrugu ovog slučaja. Sva daljnja djelovanja su u nadležnosti ravnatelja obrazovne ustanove i lokalne samouprave", poručio je Beroš.

Predsjednica udruge ravnatelja: Ni moja škola nema klimu, tražili smo, ali...

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, navodi kako ni škola u kojoj je ona ravnateljica nema klimu. 

"Nemamo podatak koliko škola u Hrvatskoj ima klime, ali znam da mi nemamo. I to je veliki problem. Tražili smo više puta i već nam je bio odobren projekt klimatizacije, ali onda je došlo do potresa i sredstva su se preusmjerila na sanaciju štete", kaže Hitrec čija Upravna škola u Zagrebu dijeli prostorije sa školom za modeling i dizajn. Nabraja nam još neke škole u glavnom gradu za koje zna da nemaju klime, ali točnim podacima nitko ne raspolaže.

Upitali smo jesu li maturanti koji maturu pišu u zatvorenim učionicama bez klime u istom položaju kao i maturanti koji pišu u klimatiziranom. 

"Uvjeti su u svakom slučaju otežavajući tamo gdje nema klime. Znači - nismo svi u istoj poziciji", odgovara Hitrec. 

Stipić iz Preporoda kaže da škole dobivaju klime donacijama učenika, ali da ih ne servisiraju

Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, kaže da bi Ministarstvo moralo znati koliko je klima u školama, ali da ne vjeruje da imaju taj podatak jer prebacuju odgovornost na škole. 

"Ono što je sigurno jest da se u većini škola ne vodi računa o klimama. Problem je i inače održavanja nastave u petom, šestom i devetom mjesecu kad nastava nije moguća bez klima-uređaja, međutim tu sve zapinje na novcu. Škole nerijetko klime dobivaju donacijama od učenika, ali ih ne servisiraju. Ima škola u kojima postoje klime, ali nisu u funkciji jer škole ne uspijevaju osigurati popravak", svjedoči Stipić dodajući da se ovom problemu pristupa neozbiljno i da se o njemu priča tek kad se dogodi nešto ovako brutalno. 

"Glupo je očekivati da krajem šestog mjeseca ne budu visoke temperature. Jedan od uvjeta pisanja mature morala bi biti klimatiziranost prostora, ne znaš je li gore sada ili u jesenskom roku, u kolovozu. Tako da što bi rekao Johnny Štulić - ništa novo pod neonom", poručuje Stipić zaključujući kako je djeci zajamčeno školovanje pod istim uvjetima, ali da to u praksi nije tako.
 

Pročitajte više