Medicinska sestra u Americi povjerovala u laži o cjepivu. Umrla je od covida

Foto/screenshot: CNN/Obitelj Rise

NATALIE RISE, medicinska sestra u američkoj saveznoj državi Idaho, odbila se cijepiti protiv covida. Iako joj je majka zbog covida ležala u komi, govorila je svojoj obitelji da se ne cijepi. Na kraju je i sama postala žrtva covida, piše CNN.

Rise bila je obučena medicinska sestra te je radila u struci prije nego što je odlučila prestati s poslom kako bi se posvetila brizi za svoje blizance s posebnim potrebama. No, njezina obuka i obrazovanje ju, ispričao je njezin brat, nisu spriječili da podlegne teorijama zavjera oko cjepiva koje su se proširile društvenim mrežama.

Odbijala je cjepivo usprkos naglom rastu broja zaraženih u njenom gradu, Coeur d'Alene. Dok je njezina majka ležala u bolničkom krevetu u komi zbog covida te se borila za život, Rise je savjetovala svojoj obitelji da se ne cijepe.

"Govorila mi je da se ne cijepim"

"Govorila mi da se ne cijepim. Mislim da je podlegla dezinformacijama do kojih je došla na društvenim mrežama, od blogera i youtubera", ispričao je CNN-u njezin brat Daryl Rise.

Njegova sestra smatrala je da na cjepivima nisu provedene potrebne studije, dodao je.

CNN navodi kako su sva odobrena cjepiva prošla brojne znanstvene studije te su testirana na tisućama ljudi. Cjepiva su primili milijuni nakon što su regulatori širom svijeta odobrili njihovu primjenu upravo zbog navedenih studija.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u je cijepljeno 54.7% ukupne populacije. No u saveznoj državi Idaho cijepljeno je samo 40.8% ljudi.

Brat se cijepio dan nakon što mu je preminula sestra

Natalie Rise imala je 46 godina kad je podlegla posljedicama covida. Preminula je 22. kolovoza. Bila je jedna u nizu necijepljenih pacijenata koji su izazvali krizu kapaciteta bolnica u Idahou, navodi CNN.

Njezin brat Daryl je nakon smrti sestre dao otkaz te se posvetio brizi za blizance koje je Natalie Rise ostavila za sobom. Darylova majka još uvijek se oporavlja od covida, a Daryl je primio prvu dozu cjepiva dan nakon što mu je umrla sestra.

 

Pročitajte više