Medicinske sestre i tehničari prosvjedovali. Beroš: Zašto su prešutjeli sastanak?

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MINISTAR zdravstva Vili Beroš rekao je kako je iznenađen konstatacijom sindikata o "šutnji administracije" oko problema s koeficijentima koje su iznijeli na današnjem prosvjedu jer su upravo s tim sindikatima održali sastanke u ponedjeljak, a koje su sindikati prešutjeli.

"Rješavanje otvorenih pitanja je proces koji zahtjeva obostrani i iskren dijalog za koji smo do sada smatrali da je postignut. Ako se dosadašnji sastanci, uključujući i zadnje, koji su održani prije četiri dana tumače kao 'šutnja administracije', ne znam kako bi se nazvalo djelovanje spomenutih sindikata negoli šutnja istih o navedenom dijalogu i održanim sastancima", izjavio je Beroš. 

To nije dobar put prema željenim rješenjima te se nadamo da će se zajednička komunikacija po svim pitanjima nastaviti u afirmativnom tonu i za stolom u Ministarstvu zdravstva, dodao je. 

Naveo je kako su s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - medicinskih tehničara i Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske u ponedjeljak, 30. siječnja održali dva sastanka na teme koje su sindikati naveli na današnjem prosvjedu, a odnose se na izmjene uredbe o koeficijentima i tumačenja važećeg Kolektivnog ugovora. 

"Nadalje, iako nismo izviješteni o planiranom prosvjedu spomenutih sindikata, pozvali smo ih u Ministarstvo zdravstva, no, nažalost, naš poziv je odbijen", istaknuo je ministar.

Sindikati održali prosvjed

Naime, Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi okupili su pred sjedištem Ministarstva na Ksaveru pedesetak članova iz cijele zemlje jer se ne poštuju odredbe Granskog kolektivnog ugovora i nije riješeno pitanje koeficijenata za sestre i nemedicinsko osoblje. 

 

Sindikati su odbili razgovor o svojim zahtjevima s predstavnicima Ministarstva zdravstva jer oni, kažu, ne donose nikakve odluke, pa sastanak nije ni održan, a sindikati traže da ih idućeg tjedna primi ministar Beroš.

Ministar je u priopćenju također naglasio kako je prije mjesec dana održan sastanak sa sindikatima na temu novog Kolektivnog ugovora, na kojem su prihvaćeni izneseni argumentirani prijedlozi navedenih sindikata i dogovoreno je produženje Kolektivnog ugovora do 25. ožujka 2023. godine, uz njegovu produženu primjenu najkasnije do 25. lipnja ove godine. 

S obzirom na usuglašene i dogovorene daljnje aktivnosti svih dionika, Ministarstvo priprema potrebne akte za upućivanje na vladu, o čemu su navedeni sindikati i obaviješteni, dodao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više