Medicinski tehničar: Matijaniću je kući došla liječnica friško s faksa

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

NA FACEBOOK stranici Hitna uživo 194 objavljen je još jedan osvrt medicinskog tehničara, nekadašnjeg djelatnika splitske Hitne, Gorana Franića o smrti Indexovog novinara Vladimira Matijanića.

Prenosimo ga u cijelosti. 

"Iako zakonski to radno mjesto mora popunjavati specijalist sa završenom specijalizacijom, nakaradni sustav omogućava to da je Matijaniću došla liječnica friško s faksa"

"Vladimir Matijanić nažalost nije preživio covid-19. S obzirom na komorbiditet koji je imao, relativno velika je vjerojatnost da bi ishod bio isti i da je hospitaliziran. To ne opravdava liječnike zarazne klinike da ga - unatoč komorbiditetu koji ima i za koji je u studijama opisano da je jako opasan kad se spoji s covidom-19, te se preporuča sve pacijente s njegovim stanjem hospitalizirati - pošalju doma te nakon nekoliko telefonskih razgovora i dalje inzistiraju da mu hospitalizacija nije potrebna.

Onda mu u kućnu posjetu dođe poznavajući sustav vjerojatno mlada doktorica koja još nema iskustva I koja vjeruje da njegov komorbiditet nije problem zbog kojeg bi trebao biti hospitaliziran jer da jest, već bi to napravili na infektima, ali to što radi na mjestu koje zakonski mora popunjavat specijalist sa završenom specijalizacijom, a ne liječnik friško s fakulteta je ne štiti ni od čega, nažalost. Vjerujem da bi i ona i cijeli njen tim sada postupili "pametnije", igrali na sigurno i odveli ga na prijem. Ali, nažalost vrijeme se ne može vratiti i ona će se morati suočiti s pitanjem "jesam li mogla pametnije" te s eventualnim posljedicama svih postupaka od inspekcija do DORH istraga koji se provode.

Eto, taj nakaradni sustav koji kaže da su za to radno mjesto potrebne kompetencije koje se stječu specijalizacijom u trajanju od 5 godina dopušta da ona bez dovoljno iskustva, bez tih propisanih kompetencije koje proizlaze iz specijalizacije, radi na tom radnom mjestu. Sustav je ne samo ubio Vladimira Matijanića ali i vrlo vjerojatno karijeru jedne mlade doktorice te sigurno natjerao dobar broj mladih doktora da nakon ovog svega niti ne pomisle na rad u tom sustavu, nego na bijeg iz države", napisao je Franić.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više