Medved u Vukovaru položio kamen temeljac za kapelicu na groblju

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar branitelja Tomo Medved položio je danas temeljni kamen za gradnju kapelice Krista Kralja Mučenika na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata poručivši da je Vukovar simbol hrvatske odlučnosti za mirom. Temeljni kamen blagoslovio je fra Ivica Jagodić, župnik vukovarske Župe svetog Filipa i Jakova.

"Vukovar je simbol hrvatske patnje, hrvatskog otpora, hrvatskih težnji za slobodom i povratkom na vlastite istočne granice, ali i simbol hrvatske odlučnosti prema postizanju mira", naglasio je Medved.

"Grobovi govore puno više od svake izrečene riječi, dok otvorene grobnice koje čekaju povratak kostiju svojih mrtvih i nestalih, govore još više", rekao je na svečanosti kojoj je bio nazočan i ministar obrane Mario Banožić, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić te brojne hrvatske braniteljice koje u Vukovaru obilježavaju Dan hrvatskih braniteljica Domovinskog rata.

"Ovaj temeljni kamen polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju"

Medved je podsjetio kako je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru nastalo kao potreba dostojnog pokopa žrtava nakon otkrića najveće masovne grobnice iz Domovinskog rata, koja je otkrivena na prostoru vukovarskog Novog groblja koje se prostorno naslanja na Memorijalno groblje, a čijoj lokaciji svjedoči 938 bijelih mramornih križeva u spomen na isto toliko žrtava ekshumiranih 1998. godine iz te masovne grobnice.

Nakon gradnje Memorijalnog groblja, izgrađena je Upravna zgrada s ispraćajnom dvoranom u što je uloženo 726.000 eura, da bi prošle godine bila izrađena projektna dokumentacija i ishođene dozvole za početak gradnje kapelice Krista Kralja Mučenika na groblju, zajedno s proširenjem grobnog polja i prilagodbom cijelog prostora za osobe s invaliditetom, ukupne vrijednosti 821.000 eura.

"Ovaj temeljni kamen polažemo u ovu zemlju natopljenu mučeničkom krvlju. Krist je umro da bi mi živjeli, oni su umrli da bi mi živjeli", poručio je ministar Medved tijekom svečanosti.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 23.000 braniteljica

Uoči polaganja temeljenog kamena za kapelicu Krista Kralja Mučenika, u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih braniteljica, ministar Medved položio je vijenac i upalio svijeću podno spomenika na Memorijalnom groblju.

Počast poginulima i nestalima u obrani Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala su i brojna druga izaslanstva među kojima i hrvatskih braniteljica te Hrvatskog sabora koje je predvodila saborska zastupnica Marijana Balić (HDZ).

U Domovinskom ratu sudjelovalo je više od 23.000 braniteljica, što je oko pet posto od ukupnog broja braniteljske populacije u Republici Hrvatskoj. Njih 183 su poginule, a 33 se vode kao nestale.

Pročitajte više