Medvedev: Sankcije Zapada su čin agresije i opravdanje za rat

Foto: EPA

BIVŠI ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je da se sankcije Moskvi mogu smatrati "činom agresije i opravdanjem za rat".

"Još jednom želim istaknuti da se u određenim okolnostima takve neprijateljske mjere mogu okvalificirati i kao čin međunarodne agresije. Pa čak i kao opravdanje za rat. Rusija se ima pravo braniti", rekao je Medvedev.

Rusija se suočila s nizom gospodarskih sankcija zapadnih zemalja što je bio njihov odgovor na invaziju na Ukrajinu 24. veljače koju Putin naziva “posebnom vojnom operacijom“. Medvedev, bivši ruski predsjednik kojeg su nekoć smatrali liberalom, postao je jedan od najžešćih zagovornika rata iznijevši niz oštrih osuda protiv zapada.

"Treći svjetski rat. Potpuna katastrofa"

Prije tri dana je izjavio da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a u poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji, što bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata. "Za nas je Krim dio Rusije. A to znači zauvijek. Svaki pokušaj zadiranja u Krim je objava rata našoj zemlji", rekao je za novinsku internetsku stranicu Argumenty i Fakty.

"A ako to učini država članica NATO-a, to znači sukob s cijelim Sjevernoatlantskim savezom. Treći svjetski rat. Potpuna katastrofa", rekao je Medvedev.

Izjavio je i da će Rusija, ako Finska i Švedska uđu u NATO, ojačati svoje granice i biti "spremna na korake odmazde", a to bi moglo uključivati ​​mogućnost postavljanja hipersoničnih raketa Iskander na "na njihov prag".

Pročitajte više