Medvjed za kojim se tragalo kod Kostrene usmjeren na drugo područje

Ilustracija: Shutterstock

Medvjed koji je posljednjih dana uočen u naseljima Kostrene, Kraljevice i Bakra više nije na tom području te je zahvaljujući lovcima i interventnom timu usmjeren prema visokoj šumi na području Gorskog kotara, izvijestili su u ponedjeljak iz Općine Kostrene.

Prema obavijesti s internetskih stranica te općine, mještane se i nadalje poziva na oprez i da se medvjedu, ako ga vide, ne približavaju te što prije dojave lokaciju pripadnicima Lovačkog društva "Jelen", na brojeve 098/982 2364 ili na 091/258 2103, kako bi interventni tim što prije reagirao.

Iz kostrenske općine ističu da je riječ o zaštićenoj vrsti i jednoj od najvećih europskih zvijeri koja ima velik radijus kretanja pa, iako joj je šuma prirodno stanište i obično zazire od ljudi, u potrazi za hranom može prijeći veće udaljenosti i spustiti se u naseljena mjesta.

Medvjedi su u pravilu sramežljivi, ljude vide kao prijetnju i izbjegavaju sukobe, no, unatoč tome, susreti se ipak mogu dogoditi, čak i u naseljima, pa je dobro upoznati se s njihovim ponašanjem te se informirati kako se ponašati i što učiniti u slučaju susreta s njime, naveli su.

U Kostreni je u noći s nedjelje na ponedjeljak uočen medvjed koji se kretao Šetalištem kostrenskih pomoraca iznad uvale Svežanj.

O kretanju medvjeda obaviještene su sve nadležne službe i Lovačko društvo „Jelen“, mještani su upozoreni, a iz Zagreba je upućen interventni tim u nadležnosti Veterinarskog instituta i Ministarstva poljoprivrede, koji je, zajedno s drugim službama, medvjeda trebao vratili u primjereno okruženje.

Pročitajte više