Mediji pisali da je na sastanku G7 izbila svađa. Meloni kaže da nije

Foto: EPA

Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozdravila je postignuća samita G7 zemalja kojemu je bila domaćin te je odbacila izvješća o prijeporu o pravima na abortus kao izmišljena.

Meloni se obratila na kraju samita koji je trajao od 13. do 15. lipnja na jugu Italije te je bio usredotočen na dogovor o davanju dodatnog zajma od 50 milijardi dolara Ukrajini, kao i na odlučno upozorenje Kini o potrebi za poštenim nadmetanjem u poslovanju.

Meloni, koja predvodi desničarsku koaliciju, zanijekala je da je oslabila predanost G7 zemalja pravu na pobačaj ili podršku LGBTQ zajednici, što je bilo istaknuto u završnom priopćenju prošlogodišnjeg G7 samita u Japanu.

Postigla uspjeh na EU izborima

Rekla je da nije bilo nazadovanja po oba ta pitanja i da prethodni stav koji je G7 usvojio nije trebalo ponavljati od riječi do riječi. "Iskreno vjerujem da je kontroverza potpuno izmišljena", rekla je na konferenciji za medije kad je upitana o pitanjima pobačaja i razlikama po tom pitanju s drugim G7 zemljama.

"To je ustvari kontroverza koja se nije dogodila na samitu, nije igrala ulogu u našim raspravama isključivo iz razloga jer nije bilo razloga za raspravu", dodala je. Talijanska premijerka također je izrazila ponos zbog povijesnog pojavljivanja pape Franje na samitu G7 zemalja, koji je u petak govorio o rizicima i prednostima umjetne inteligencije.

Meloni je bila iznimka među čelnicima G7 zemalja po uspjehu na izborima za Europski parlament prošlog vikenda, dok se svi njezini muški kolege bore s unutrašnjim političkim pritiscima u svojim zemljama.

"Mislim da možemo reći, bez straha od kontradikcije, da je to bio uspjeh", rekla je o samitu, koji je održan u luksuznom hotelu u južnoj talijanskog regiji Apuliji. Primila je tople riječi hvale od britanskog premijera Rishija Sunaka. "Giorgia je fantastična i zaslužuje ogromnu pohvalu zbog iznimno uspješnog G7 samita", rekao je novinarima jučer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.