Čeka nas veliko poskupljenje mesa

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

POSLJEDNJI udarac na standard građana najavljuju mesari. Neki su već nakon nove godine poskupjeli cijene mesa, a šef sekcije mesara Alan Prežec Indexu je rekao da se očekuje kako će cijene mesa narasti i do 30 posto.To se očekuje u narednom razdoblju.

Nakon što je val poskupljenja zahvatio Hrvatsku već tijekom ljeta kad su poskupjele brojne namirnice, od ulja, voća, povrća, na jesen su građane dočekale skuplje cijene u pekarnama, zatim je rasla cijena goriva, a meso kao jedno od glavnih prehrambenih artikala znatno će poskupjeti.

"Vlada tupi PDV-om od 25 posto na suhomesnate proizvode"

U razgovoru za Index šef sekcije mesara Alan Prežec rekao je da je već prije nove godine najavio da dizanje cijena mesa i mesnih prerađevina ovisi o tome kolika će biti još zaliha jeftinijeg mesa, ali i kretanje cijena energenata.

"Sve ovisi o tome i koliko će cijene energije otići gore. Vlada tupi PDV-om od 25 posto na suhomesnate proizvode, to dodatno poskupljuje meso. Teško je reći za koliko će cijene rasti, treba vidjeti proizvođačku cijenu stoke, koliko će proizvođači uspjeti proizvesti mesa po niskim cijenama, no bojim se da će s obzirom na sve faktore cijene mesa biti značajno više", rekao je Prežec za Index.

Već sad je, dodaje, meso poskupjelo. Živa stoka je, navodi, 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine. "Sad treba vidjeti koliko će se odraziti na marže, može se očekivati poskupljenje mesa od 30 posto u konačnici", kazao je.

Sve je na volji mesara, no morat će se staviti realne cijene"

Navodi kako se na hrvatskom tržištu itekako osjeti poskupljenje žive stoke i to za sve koji rade s domaćom sirovinom. "Ove akcije mesa po dućanima su zalihe od lani, za koje sumnjam da je svježe, moguće da je odmrznuto. Ili je pak riječ o nečijem višku mesa na stranom tržištu. No vidite da je već sad meso po mesnicama skuplje", kaže.

Dodaje kako se neko vrijeme čekalo s podizanjem cijena mesa, ali da je sad sve došlo na naplatu. Pitanje je, ističe, koliko će mesari još ostati na niskim maržama da prebrode razdoblje. "Sve je na volji mesara, no morat će se staviti realne cijene. Ne možemo poslovati s gubitkom", navodi Prežec.

Što se tiče cijena mesa trenutno, navodi kako je kilogram svinjetine sad skuplji za 10 kuna u odnosu na prije par mjeseci, dodajući kako su sve vrste mesa poskupjele. Problem je, dodaje, još i taj što je poskupio plin za industrijske potrošače s oko 3.5 kn po kubiku na 10 kuna. To se, navodi, stalno mijenja.

"Svi će uskoro poskupjeti. Kad uspoređujete lokalne prerađivače i robne centre, oni već sad imaju više cijene nego mi prije nove godine. Osim ako imaju neko meso na akciji, na temelju jednog artikla, no to nije realna cijena mesa. Mali trgovci si ne mogu dozvoliti akcije jer mi nemamo ostale artikle da si zaradimo kao trgovci. Uljarice su poskupjele i to je utjecalo na cijene", zaključuje Prežec.

"Ako uvoz stoke stane, centri bi mogli ostati bez robe"

Krešimir Trcak, vlasnik Agrozeline, koja ima osam i uskoro otvara devetu mesnicu, za Index kaže kako su morali poskupjeti junetinu, dok je cijena svinjetine ostala ista zahvaljujući tome što imaju svoje svinje.

"Junetina i teletina će poskupljivati sigurno, samo je pitanje koliko. Cijena bika je po kilogramu otišla s 15 na 20 kuna. Arapi plaćaju sad po 21.5 kunu po kg živog bika koje tovare u luci Kopar i Raša, zato će također doći do poskupljenja", rekao nam je Trcak.

U posljednja dva mjeseca juneći but je, kako nam kaže, poskupio sa 65 na 80 kuna po kilogramu. Teletina je krenula poskupljivati od listopada. Tad je kilogram telećeg buta bio 100 kuna, sad je 110 kuna.

"Zasad još naredna dva tjedna teletina neće dalje poskupljivati, ali će se nakon toga vidjeti kakva će biti cijena. Ako uvoz stoke stane, trgovački centri će ostati bez robe, a mi manji ćemo se snaći jer još imamo svoj krug ljudi. Mi kupujemo od poljoprivrednih gospodarstava, neki tove stoku za mene pa im plaćamo", kazao nam je na kraju Trcak.

Poskupljuju plin, struja...

Poskupljenje mesa samo je nastavak brojnih poskupljenja posljednjih mjeseci.

Danas je premijer Plenković najavio da stižu poskupljenja struje i plina. I to, ne samo za industriju, već i za sve građane.

 

"Jučer smo na konferenciji govorili o ogromnim izazovima koji su pred nama. Tu smo izložili u sustavnom i detaljno elaboriranom govoru politiku vlade što se tiče energetske politike. Svi zajedno ćemo nastojati ublažiti i spriječiti izgledan rast cijena energenata, tu mislim na rast cijena i struje i plina od travnja", rekao je.

Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

"Ići ćemo s tri seta mera smjera - povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Smjer kojim će vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koji primaju tu naknadu. I treće - podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti", rekao je.

"Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP", rekao je.

"Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno. Tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kad nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard građana", rekao je.

Pročitajte više