Mijenja se izgled novčanica eura

Foto: Shutterstock

EUROPSKA središnja banka (ECB) objavila je u ponedjeljak da planira redizajnirati novčanice eura u sljedeće tri godine kako bi ih učinila bližima Europljanima različite dobi i podrijetla.

Fokusne skupine ECB-a prikupit će javne prijedloge o temama novih novčanica u 19 zemalja koje su dosad uvele euro, priopćio je ECB. Novi dizajn zamijenit će prozore, vrata i mostove različitih arhitektonskih stilova koji su krasili novčanice eura od njihova uvođenja 2002. godine, piše Reuters.

"Nakon 20 godina vrijeme je da preispitamo izgled naših novčanica kako bismo ih približili Europljanima različite dobi i podrijetla", rekla je predsjednica ECB-a Christine Lagarde. Izvorni dizajn trebao je označiti jedinstvo i otvorenost, a istodobno je bio dovoljno apstraktan da se ne može povezati s bilo kojom pojedinačnom članicom Europske unije.

No mnoga su državna tijela u međuvremenu nastojala staviti naglasak na raznolikost i inkluziju prilikom dizajniranja novih novčanica, a američko Ministarstvo financija izabralo je afroameričku aktivisticu koja se borila protiv ropstva Harriet Tubman za svoju novčanicu od 20 dolara.

Savjetodavna skupina koja se sastoji od stručnjaka iz svake zemlje eurozone napravit će uži izbor tema i dostaviti ga Upravnom vijeću ECB-a, koje će zatražiti mišljenje javnosti prije nego što pokrene natječaj za dizajn. Nakon dodatnog javnog savjetovanja Upravno vijeće donijet će konačnu odluku do 2024. godine. Na posljednjem natječaju 1996. godine pobijedilo je rješenje austrijskog dizajnera Roberta Kaline.

Pročitajte više