Milanović: Nemam izbora oko šefa VSOA-e, zna se tko je vrhovni zapovjednik

Screenshot: Nova TV

PREDSJEDNIK Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta na Vojnom učilištu u Zagrebu. Nakon toga je dao izjavu za medije.

Na početku je komentirao razrješenje šefa VSOA-e Ivice Kindera.

Milanović o Kinderu: Ja tu nemam izbora

"Vjerujem da nikad nije prošao kroz žuto svjetlo niti se švercao tramvajem, ali pod njegovim štapom odvijale su se stvari kojima će se morati pozabaviti DORH. Ja tu nemam izbora. Zna se tko je vrhovni zapovjednik. To ne može biti nekakva privatna osoba koja sluša premijera. Žao mi je što se ovo dogodilo jer generala Kindera znam od studija. On sedam godina radi ovaj posao i na neki način bilo mi je mučno ovo napraviti", rekao je Milanović.

Kako je naveo, ovo će biti ozbiljan problem za ministra Marija Banožića, kojeg premijer štiti kao da mu je rođeni.

"Ovaj način na koji funkcionira VSOA, to je besmisleno. Toj organizaciji treba dati novi sadržaj i hijerarhiju", kazao je Milanović.

Što se tiče suglasja s premijerom Plenkovićem, to je njegova stvar, poručio je predsjednik. Osvrnuo se na Plenkovićevu izjavu, koji je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da iskoristi bonske ovlasti.

O Plenkoviću: Kasno Marko na Kosovo stiže

"A što sam ja radio posljednjih godinu dana? Time is of the essence. Neke stvari radite na vrijeme ili ih ne radite. Ja sam morao istresti iz džepova cijeli NATO i negdje gdje to nije primjereno govoriti o tome. O besmislenosti mandata visokog predstavnika koji koristi svoje ilegalne ovlasti samo protiv Hrvata. Taj gospodin tamo je sprčkao nekakvu kašu koju je dao u javnu raspravu.

Imaš li ovlasti ili ne? Ako imaš, zašto onda daješ u javnu raspravu? I onda ti dvije tisuće galamdžija izađu na ulice, a ti se prepadneš i odeš u Njemačku ženiti kćer. Ajde neka dvije tisuće Srba dođu u Sarajevo, pa da vidimo kako će proći. I sada Andrej Plenković poziva na nešto. Znate kako se kaže, kasno Marko na Kosovo stiže", rekao je Milanović.

Vezano za aferu u Ini tešku milijardu kuna kazao je kako ne vjeruje da će doći do promjene upravljačkog modela, kao ni da će hrvatski članovi Uprave Ine sami dati ostavke jer bi u tom slučaju ostali bez prava na otpremnine.

O optužnicama iz Srbije: To je terorizam nad hrvatskim pilotima

Milanović je upitan da komentira optužnice iz Srbije po kojima se terete hrvatski piloti.

"Tu se radi o zulumu i teroru nad hrvatskim zapovjednicima", naglasio je predsjednik pa nastavio: "Način na koji se Srbija ponaša je nejasan. Ne znam što hoće, ali neće na ovaj način u Europsku uniju… Cijela priča je besmislena, i ova inicijativa Brdo-Brijuni nakon koje sam preko beogradskih i sarajevskih medija slušao da sam navodno nešto rekao o Srebrenici. To je gadljivo i meni i Hrvatskoj to ne treba. Neću pomagati nekome tko si ne želi sam pomoći", kazao je. Zatim se obrušio na Vučića.

"Ima niz pitanja koja Srbija nema pravo postavljati"

"Ova priča da nećemo postupati, ako ti netko opsuje mater više puta, možeš ne postupati ili reagirati. Pokušava se fino. Ta priča s djecom je postala nepodnošljivo gadljiva. Nikada nisam spominjao hrvatsku djecu, i mi je imamo… Netko je kao išao ubijati srpsku djecu iz aviona. Čak i da je to istina, kakve veze imaju djeca, gdje je tu vojska, tenkovi…

Ima niz pitanja koja Srbija nema pravo postavljati. Takvi pored mene živog neće ući u EU. Mi se prema Beogradu ponašamo džentlmenski u procesu europskih integracija. Dosta je bilo", zaključio je Milanović.

 

Pročitajte više