Milanović: Dvojio sam oko dolaska u New York, ozbiljne stvari se događaju kod kuće

Screenshot: HRT

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović se uoči početka Opće skupštine UN-a sljedeći tjedan susreo s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku i bilateralno se sastaje s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom.

Na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda sudjelovat će i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a posjet SAD-u iskoristit će i za niz bilateralnih sastanaka te posjet hrvatskoj zajednici u New Yorku, Pittsburghu i Chicagu.  

Posjet New Yorku počeo na misi, kasnije sastanak s glavnim tajnikom UN-a

U Hrvatskom centru Nikola Tavelić održan je susret s Hrvatima u New Yorku.

Predsjednik RH Zoran Milanović boravak u New Yorku počeo je sudjelovanjem na svetoj misi u crkvi sv. Ćirila i Metoda, gdje se Hrvati okupljanju od 1974. S njim su bili i njegova supruga, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sa suprugom i ostali dužnosnici.

U 17 sati po lokalnom vremenu Milanović će se sastati s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, a u utorak se sastaje s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Nezadovoljan sam razvojem situacije u regiji"

"Ne mogu puno učiniti, ali kao predsjednik, moj glas se u regiji čuje, analizira se, kritizira, ali ja ću nastaviti“, rekao je Milanović, navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

Hrvatski je predsjednik kazao da je nezadovoljan razvojem situacije u regiji, ocijenivši da je Hrvatska najracionalniji akter.

"Srećom nije '90., nema opasnosti od izbijanja ozbiljnog sukoba. Međutim, mi moramo gledati što se događa u našem neposrednom okruženju, a tamo se ljudi ponašaju kao da rata nije bilo i kao da nisu naučili lekciju onoga što se događalo devedesetih godina", poručio je Milanović.

"I u svemu tomu najmirniji, najpomirljiviji, najracionalniji smo mi, Hrvatska i ova vlada, i ja kao predsjednik, moja prethodnica. Na nama je odgovornost da taj prostor ostaje miran, siguran, da se u Hrvatskoj uredno i sigurno živi. Hrvatska je jako sigurna zemlja“, dodao je.

Hrvatska, usprkos nesuglasicama na dnevnoj razini, "nikada nije bila stabilnija", ocijenio je Milanović.

"Trebamo povući svaki euro, inače EU za nas nema nekog smisla"

Osvrnuo se i na mogućnosti korištenja europskih fondova za razvoj Hrvatske, istaknuvši da je važno povući "svaki mogući euro" te da "u protivnom Europska unija za nas nema nekog dubljeg smisla".

Članstvom u EU-u Hrvatska je dala "dobar dio svoga legitimiteta i suvereniteta", a samo članstvo, iako je dobro za Hrvatsku, "nije bez negativnih posljedica".

"Moramo kao mala nacija iz toga izvući maksimum za sebe, biti sebični i boriti se za svoje interese“, poručio je Milanović.

Hrvatski predsjednik također je ponovio svoj stav o covidu-19 i potrebi ukidanja restriktivnih mjera.

"Vrijeme je da se počne živjeti normalno. Ako netko ne želi biti cijepljen, mene ne ugrožava, polazim od sebe, to bi trebalo shvatiti i početi živjeti normalno jer ovaj virus nećemo moći iskorijeniti“, kazao je.

Svoj govor okupljenima završio je riječima: "Živjela naša domovina koja je i vaša domovina! Ja vam neću reći da su vam vrata uvijek otvorena jer to je vaša kuća kao što je i moja kuća", navodi se u priopćenju ureda predsjednika.

"Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu"

Na 76. zasjedanju Opće skupštine UN-a dominirat će teme koje, kazao je Milanović, nisu u njegovom fokusu, a on će se baviti onime što je važno u našem okruženju, između ostalog i Bosnom i Hercegovinom te pravima Hrvata u BiH.

I bivša je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku, uz politički blagoslov aktualnog predsjednika, javila je novinarka HTV-a Branka Slavica u Dnevniku.

Milanović je kazao da je bio u dilemi doći ili ne.

"Ozbiljnije su stvari koje se događaju kod kuće, u regiji, u susjedstvu", rekao je.

Milanović: Podržavamo modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru

Podsjetimo, Milanović je uoči puta u SAD primio cenogorskog predsjednika Milu Đukanovića, koji je u Zagreb stigao usred rasta političkih i etničkih napetosti u njegovoj zemlji. Milanović je kazao da je Đukanovićev posjet prilika da podrži modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru

Tada je rekao da bi crnogorski predsjednik ionako došao u uzvratni posjet Hrvatskoj, ali su ga nedavni događaji u Crnoj Gori ubrzali. Đukanović je u Zagreb stigao dan nakon što su oporbene crnogorske stranke, predvođenje njegovom Demokratskom partijom socijalista (DPS), pozvale na formiranje prijelazne vlade koja će raspisati parlamentarne izbore.

Aktualne vlasti u priopćenju su proglašene marionetama u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa, a nedavno ustoličenje novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Joanikija na Cetinju proglasili su velikosrpskom ofenzivom.

Milanović je pohvalio dobre odnose s tom zemljom.

"Oni nisu uvijek bili bez oscilacija, ali smo sve razjasnili", kazao je. Rekao je i kako Crna Gora, zajedno s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, zaslužuje preferencijalni tretman u približavanju Europskoj uniji. 

"Moj je zadatak na to skrenuti pozornost onima u Europi koji to ne vide", naglasio je hrvatski predsjednik.

Pozvao i Kolindu Grabar-Kitarović

Milanović na put pozvao i Kolindu Grabar-Kitarović. Iako neće biti dio službene delegacije, kao bivša predsjednica u vrijeme zasjedanja UN-a odradit će dio neformalnih sastanaka.

"Obavljam dužnosti u području međunarodnih odnosa, sigurnosne politike i drugih elemenata u sklopu programa rada Ureda bivše predsjednice", rekla je Grabar-Kitarović.

Kako nije dio službene, već neslužbene delegacije, troškove puta, tvrdi ona, snosi sama.

Do sada aktualni predsjednici nisu prakticirali suradnju s prethodnicima.

Pročitajte više