Milanović: Ja bih poručio HOS-u da je "Za dom spremni" nacistički pozdrav

NA ZAGREBAČKOM groblju Mirogoj obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Obilježava ga i državni vrh. Kod skulpture "Mojsije“ na Židovskom groblju zajednički vijenac položio je Zoran Milanović, predsjednik sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik vlade Boris Milošević i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Milanović: Ja bih poručio HOS-u da je to nacistički pozdrav i da prlja ono što su dali u ratu

Predsjednik Milanović komentirao je pozdrav "Za dom spremni".

"Ja sam o tome govorio vrlo jasno. Ne bih više o tome. Neka sad to preuzme oni koji mogu promijeniti, a to je predstavničko tijelo", rekao je i pozvao se na primjer Njemačke. 

"U ovom slučaju nije loše oponašati", dodao je. Milanović kaže da ih neće nagovarati, ali ni lobirati.

"Ja bih poručio HOS-u da je to nacistički pozdrav i da prlja ono što su dali u ratu. To je molba, ja to ne mogu spriječiti. U svakoj situaciji ću pokazati jasan stav o tome", rekao je, a prenosi Nova TV.

Komentirao je i slučaj Tušek

Komentirao je i slučaj Tušek. Smatra kako trgovine utjecajem pokazuju loš politički sustav.

"Ovo je pokazatelj kako sustav funkcionira. Ne skrećem vodu na mlin konkurencije", rekao je.

"To je jadno", dodao je. 

Peđa Grbin i članovi SDP-a vijenac su položili i prije njih. To je učinio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je odgovarao na pitanje o pozdravu "Za dom spremni".

"Ja sam puno puta govorio: u Zagrebu nema 'Za dom spremni'", rekao je.

I Vlada se priopćenjem sjetila svih žrtava. Holokaust nazivaju najmračnijim periodom u povijesti. 

Priopćenje vlade: Nedvosmisleni smo u osudi zločina

I Vlada se priopćenjem sjetila svih žrtava. Holokaust nazivaju najmračnijim periodom u povijesti.

"Nezamislivo nasilje koje su pretrpjeli pripadnici židovskog naroda opomena je svima nama, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje naših mladih jer samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drugačijeg'', izjavio je premijer Andrej Plenković.

"Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja", stoji u priopćenju.

Pročitajte više