Milanović kaže da je Banožić čovjek koji se bavi kriminalom. Evo zašto to misli

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Zoran Milanović danas je ponovo rekao kako je ministar obrane Mario Banožić počinio kazneno djelo.

Mislio je Milanović pritom na slučaj poslovnih prostora obitelji Rodić, a za koje je Banožić, dok je bio ministar državne imovine, prema riječima zviždačice i nekadašnje zaposlenice Državnih nekretnina Maje Đerek, tražio da se otpečate unatoč višemilijunskom dugu.

"To što je Banožić napravio je za tamnicu"

"Banožić je počinio ozbiljno kazneno djelo, to je dokumentirano, osobe koje su svjedoci dali su iskaz prije nekoliko mjeseci i nikome ništa. Ako ovo nije kažnjivo, onda ćemo svi morati u školu", poručio je Milanović danas u Šibeniku.

 

Kazao je kako je to što je Banožić napravio za tamnicu, dodajući kako je potpuno svjesno okrao državu.

Milanović je i jučer zaprijetio kako će stalno podsjećati na Banožićevo "galopirajuće krivično djelo" otprije dvije godine, kada nije dao da se određeni prostori zapečate.

 

"Ova poplava delikata i muljaža neće skrenuti moj fokus s činjenice da je trenutni ministar obrane čovjek koji se bavi kriminalom i koji pogoduje neplatišama, ljudima koji uđu u državni prostor, imaju cijelu shemu kako da ne plaćaju državi i onda ih se štiti, prostor ostaje zauzet, a država nema od njega ništa", rekao je predsjednik.

Poanta je u zapisniku

Ohrabrenje za takve riječi Milanović ima i u zapisniku sa sastanka Banožića i zviždačice Maje Đerek koji je objavio 24 sata, koji tvrdi da je iz zapisnika jasno da je Banožić svojim postupkom oštetio državu za milijune kuna na dva atraktivna poslovna prostora u centru Zagreba.

>>Zviždačica ispitana u Uskoku: Banožić se derao na mene i tražio da otpečatim prostore

Podsjetimo, Maja Đerek je krajem siječnja ispitana i u USKOK-u te je novinarima rekla kako do sastanka, čiji je zapisnik sada u posjedu medija, Banožića nikad nije vidjela. Rekla je da je bio otresit i derao se na nju, svoju podređenu.

"Budući da je Banožić dao nalog da se te prostore otpečati, ti dugovi nikad neće biti naplaćeni jer su firme otišle u stečaj. To je direktan otpis štete", rekla je Đerek i dodala da pretpostavlja da se takve radnje i dalje događaju u Državnim nekretninama.

Nazvali smo Maju Đerek: Napao me zašto to radim dva tjedna prije izbora

Ponukani ovim izjavama Milanovića, nazvali smo Maju Đerek koja nam je rekla da je zapisnik dugo skrivan od javnosti.

"Uspjeli su ga dobiti mediji nakon više od tri mjeseca. Iz njega proizlazi sve što sam govorila o tom sastanku. Proizlazi to da je Banožić vršio pritisak na mene i djelomično direktoricu Državnih nekretnina Renatu Sabo da se pogoduje obitelji Rodić.

Iz zapisnika proizlazi da sam ga direktno upozorila da postoji dug, da su ukinuti minimalni tehnički uvjeti za obavljanje djelatnosti, da je izvršeno više očevida i da je utvrđeno kako se radi o obitelji koja godinama ništa ne plaća. 

On to nije htio slušati, nego je rekao da ne traži oprost duga, nego da im se omogući nastavak djelatnosti. To je razvidno iz zapisnika. Nije htio slušati činjenice. U zapisniku stoji da me napao zašto to radim dva tjedna prije izbora te mi je prijetio tužbom protiv mene, odnosno protiv Državnih nekretnina", govori Maja Đerek za Index.

Tužila sam ga

Dodaje kako je jasno da Banožić više ne smije biti ministar.

"On je i sam sebi dodijelio stan za koji nije imao uvjete. A tu je i ovaj slučaj gdje su zapisnikom potvrđeni moji prijašnji navodi. Odavno je trebao podnijeti ostavku. Podnijela sam nadopunu kaznene prijave za koruptivna kaznena djela za pogodovanje i dodjelu stana i očekujem da DORH reagira u najkraćem roku. Radi se o ozbiljnim kaznenim djelima koja su potkrijepljena dokazima", dodaje.

Kaže da ga u ovim primjerima ne štiti imunitet.

"Podnijela sam i privatnu tužbu za uvredu i klevetu oko svega što je o meni u medijima izjavio, zbog toga što je naštetio mojoj časti i ugledu. Za to ga štiti imunitet, ali sad je na potezu vlada, koja mu ga može skinuti.

Podnijela sam tužbu jer sam htjela dokazati apsurdnost situacije jer on mene kao građanku može tužiti, a ja njega ne mogu jer ga štiti vlada. Ročište je u lipnju pa ćemo vidjeti što će tu biti", objasnila je.

Koga je štitio Banožić?

Index je pisao i koga je konkretno štitio Banožić. Radi se o Žaneti Rodić, vlasnici luksuzne parfumerije Flores, smještene u zagrebačkom Dežmanovu prolazu, za što, prema tvrdnjama zviždačice Maje Đerek, godinama nije plaćala zakupninu.

>>Ovo je žena koju je štitio Banožić. Propalo joj 9 firmi, ljudi je teško optužuju

Supružnici Žaneta i Branimir Rodić koriste tri nekretnine u državnom vlasništvu. Osim prostora u Dežmanovu prolazu, tu su i nekretnine u Petrićevoj ulici i u Tomićevoj ulici. Njihove tvrtke su se smjestile i u prostorima u vlasništvu Grada Zagreba na adresi Dolac 9. Žaneta Rodić je ujedno i osnivačica i direktorica deset tvrtki, od kojih je šest u stečaju, a tri su brisane iz registra. 

Ime Žanete Rodić spominjalo se i 2017. godine u kontekstu naplate već plaćenih kredita, a mediji su u jeku ovog slučaja pisali kako tužiteljstvo već više od četiri godine istražuje Žanetu Rodić zbog ozbiljnih optužbi za financijsku prevaru na štetu stotina ljudi.

Pročitajte više

 

Pročitajte više