Milanović: Nakon 20 godina sam shvatio da su političari u BiH prevaranti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović u Kastvu je komentirao izbore u BiH i zaključio da "Hrvatska kao cjelina ne radi dovoljno", piše N1.

"Mi smo trebali odavno iskoristiti instrumente koji nam kao članici NATO-a i Europske unije stoje na raspolaganju i vidjeti kako to druge članice rade", rekao je Milanović.

Komentirao je i navode da bi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mogao tražiti izmjene izbornog zakona.

"Ne možemo biti izloženi slučaju i nečijoj dobroj volji. Hrvatska to mora sama napraviti, a ne da ovisimo o milosti nekog činovnika, kojeg je netko doveo i koji će navodno sutra nešto napraviti i o tome ovisi sudbina Hrvata u BiH u sljedeće četiri godine. To je neizdrživa situacija", rekao je Milanović.

"Tamo će se poštovati i naša volja"

"Hrvatskoj se ne dopušta da uđe u operaciju Althea. Za mene je to neodrživo i vidim da je hrvatska diplomacija, dakle Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i počeo raditi nešto po tom pitanju. S nama razgovaraju kao s malom djecom", rekao je.

"Tamo će se poštovati i naša volja jer smo potpisnica Daytona, a BiH je oslobođena hrvatskim oružjem i hrvatskim životima, točka. Nikakav NATO ju nije oslobodio", naglasio je Milanović, dodavši kako je "temeljem sporazuma Tuđman-Izetbegović" u BiH živote izgubilo par stotina hrvatskih vojnika. 

"Nakon 20 godina pokušaja, pogreške, dobrih odnosa osobno i prijateljstva s političarima u BiH, poput Komšića, ja sam shvatio da su to prevaranti kojima se ne može vjerovati i da su tu jedino da se okoriste zbog toga što Hrvata ima malo i ako njihova prava ne budu štićena institucionalno, nema im spasa", rekao je Milanović.

"Što god da bude, opet neće biti dobro za Hrvate jer će biti čista sreća. Ako ne bude dobro, bit će još gore", rekao je o ishodu izbora u BiH za Hrvate. Pozvao je Hrvate u BiH da izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike.

"Netko će htjeti fizički spriječiti hrvatsku samoupravu"

Kazao je kako su Hrvati u susjednoj državi najavljivali mogućnost "oblika samouprave", u čemu će "ih on podržati", a "netko u tome htjeti fizički spriječiti". Pozvao je Hrvate na izlazak na birališta, ne ulazeći u kvalitetu kandidata koji im se nude. 

Predsjednik je rekao da se nakon izbora "treba ponovno sjesti i ispočetka sve početi raditi" te ponovio da je hrvatska politika "pala na ispitu" u zaštiti Hrvata u susjednoj zemlji. 

"Dokle god je moguće da netko Hrvatima bira predstavnika, to se zove prevara, to je trenutno na djelu. Međunarodna zajednica ne radi ništa, a Hrvatska kao cjelina, kao totalitet vanjske politike, ne radi dovoljno."

O VSOA-i: Događa se otmica hrvatske države

Komentirao je i ravnatelja VSOA-e Ivicu Kindera.

"Zašto Banožić sebe nije imenovao u ratnu školu pa si izdao potvrdu? Ravnatelj VSOA-e mi je jučer poslao zahtjev za razrješenjem, a i Plenkoviću", kazao je Milanović.

"Što ćemo sada? Čekati HDZ?" rekao je i istaknuo da se događa otmica hrvatske države. "Službenik je načelnik, saborski zastupnik je par excellance dužnosnik", istaknuo je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više