Milanović: Ni nakon 30 godina nema pravde za djecu ubijenu u Vitezu

Foto: PIXSELL/Tomislav Miletic

HRVATSKI predsjednik Zoran Milanović prisjetio se danas osmero hrvatske djece ubijene u eksploziji minobacačkog projektila u središtu Viteza za vrijeme bošnjačko-hrvatskog rata i naveo da ni nakon 30 godina nema pravde i osude njihovog stradanja.

"Bol i tuga njihovih obitelji nije i nikada neće prestati, a do danas tu bol i tugu osjeća i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer nema pravde i osude za stradanje viteške djece", napisao je Milanović na društvenim mrežama. Uz poruku je objavljena i fotografija s osam bijelih ruža. Dodao je kako se u Vitezu dogodio stravičan zločin u dječjem parku, koji je prekinuo osam dječjih nevinih života, te se s tugom i sućuti prisjetio tog tragičnog događaja.

Milanović je prije dvije godine posjetio mjesto stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu u središnjoj Bosni, gdje je pored spomenika Osmice položio vijenac i zapalio svijeću.

Projektil pao na igralište na kojem su se igrala djeca

U večernjim satima 10. lipnja 1993. godine s položaja bošnjačke Armije BiH ispaljen je minobacački projektil na središnji dio Viteza te je pao na igralište na kojemu su se okupila djeca. Tog je dana važio dogovor o prekidu vatre između bošnjačke i hrvatske strane. Petero djece preminulo je odmah nakon eksplozije, dok je još troje preminulo u improviziranoj bolnici koja se nalazila u crkvi u Novoj Biloj. Roditelji su djecu čija je tijela raznijela granata mogli prepoznati samo po odjeći.

Ranjeno je još šestero djece, koja su evakuirana u Split. Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin dvanaestogodišnji brat Velimir. Ubijeni su i Boris Antičević, Dražen Čečura, sestra i brat Sanja i Milan Garić, Sanja Križanović i Dragan Ramljak.

Brat poginulog: Ne vjerujem ni u državu, ni u tužiteljstvo, institucije BiH

Ivan Garić, kojemu su toga kobnoga dana poginuli brat i sestra, bio je ranjen. Osnovao je udrugu Osmica te je zahvaljujući obiteljima žrtava izgrađen spomenik na mjestu stradanja, igralištu Podgradina.

"Nama je svaki bolan i svaki dan uz Osmicu. Veseli nas da je to mjesto, uz sjećanje, i dalje mjesto okupljanja i igranja djece", rekao je Garić u izjavi za Radio televiziju HercegBosne.

Izrazio je razočaranje što ni 30 godina od zločina nisu pronađene ubojice ni nalogodavci. "Ne vjerujem ni u državu, ni u tužiteljstvo, institucije BiH", rekao je Ivan Garić. Dodao je kako je u posljednje dvije godine istraga o tome zločinu intenzivirana.

Novinar i publicist Fatmir Alispahić pozvao je uoči godišnjice ovoga zločina vodeće bošnjačke političare da se poklone žrtvama u Vitezu navodeći kako do danas unutar te javnosti ovaj događaj nažalost nije označen kao "mjesto sramote, pokajanja i katarze".

''Dosad ni jedan bošnjački dužnosnik nije otišao ni na jedno mjesto masovnog zločina nad hrvatskim civilima, od Grabovice do Viteza, a očekuje se da drugi suosjećaju sa žrtvama Srebrenice, Kapije, Ahmića ili Markala'', napisao je Alispahić.

Sinoć je u Vitezu predstavljen dokumentarni film Praznine redateljice Anele Križanac, motiviran stradanjem osmero djece u Vitezu i druge djece u središnjoj Bosni. U središnjoj Bosni je oko 70.000 Hrvata osam mjeseci bilo u potpunom okruženju bošnjačke Armije BiH. 

U popodnevnim satima će u Vitezu biti održana komemoracija za osmero hrvatske djece te će se služiti misa.

Pročitajte više