Milanović: Nisam ja Putina zvao u Zagreb kad su ruski tenkovi već bili zagrijani

Screenshot: HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović položio je vijenac kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana te je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice obrane Velog vrha, najveće pješačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini, javlja HRT.

Tim povodom predsjednik Milanović je Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovao 16. domobransku pukovniju Sinj u Domu kulture. Novinari su ga pitali što očekuju od izbora u Crnoj Gori.

"Ne volim da se pačaju u naše poslove tako da što sami izaberu, to će imati. To je najpoštenije. Znam koliko su prčkali po Hrvatskoj, to i dalje pokušavaju, ja to ne projiciram na druge države. Volio bih da pobijedi racionalna proeuropska struja u Crnoj Gori, ali svi se tako predstavljaju, to je jedan festival mimikrije", rekao je Milanović.

O pozdravu "Slava Ukrajini"

Komentirao je pozdrav "Slava Ukrajini", za koji je rekao da ima istu povijest kao i poklič "Za dom spremni".

"Znam koliko nas se discipliniralo i svaki put upozoravalo i maltretiralo, predsjednika Tuđmana prvog, da se ne koristi neki pozdrav koji je kontaminiran zbog suradnje s nacistima. Ista je stvar sa 'Slava Ukrajini'. Što recimo nedostaje pozdravu 'Domovini vjerni'? Meni je to najljepši pozdrav. Imaš deset varijacija koje mogu biti jasne i da ne štete Hrvatskoj", rekao je Milanović.

"Idemo gledati interes zemlje, ne se blamirati. Kad mi netko dođe u skupštinu grada, na dodjelu godišnjih nagrada i iz čistog mira zloupotrijebi domaćinstvo i moju nazočnost i urla 'Za dom spremni, slava Ukrajini', onda ja to moram osuditi na najpristojniji mogući način. Pozivam i hrvatske političare da to ne rade", dodao je predsjednik i poručio da takve stvari u svojoj domovini ne trpi.

"Imamo dosta njihove krvi na svojim rukama"

Milanović je rekao kako iza grafita koji ga uspoređuju s Putinom stoje vandali koji uništavaju privatnu i javnu imovinu.

"Nisam ja Putina zvao u Zagreb krajem siječnja 2022., već Grlić Radman i to u moje ime, preko Lavrova. Ruski tenkovi su već bili zagrijani na 70 stupnjeva. Ukrajina se borila za svoje mjesto i reputaciju i prije ruske agresije. Prva dama Ukrajine je organizirala nekoliko performansa. Jedino je moja žena svaki put bila, nije bila Plenkovićeva. Kada sam vidio da je đava sriću odnio, onda sam se povukao. To se u jednom trenutku počelo pretvarati u nešto ludo, u tome ne želim sudjelovati", rekao je.

"Sve simpatije za Ukrajinu dokazane su kroz godine, ali o ovome sam dovoljno govorio. Svi mi imamo dosta njihove krvi na svojim rukama", dodao je Milanović.

Pročitajte više

 

Pročitajte više