Milanović: Nitko normalan ne navija za Rusiju

Foto: N1

PREDSJEDNIK Zoran Milanović se nalazi u posjetu Dubrovniku kako bi odao počast poginulim hrvatskim braniteljima u povodu obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja. Milanović se pred okupljenim novinarima osvrnuo na iznenadnu smrt umirovljenog generala Pavla Miljavca, lažne dojave o postavljenim bombama i obuku ukrajinskih vojnika. 

"Ma užas. Moj dobar znanac, mogu reći i prijatelj. Puno smo razgovarali zadnjih desetak godina. Bio je uvijek u dobroj fizičkoj spremi. Korona ga je povukla natrag i, kako je tvrdoglav, nije to htio priznati. I pao je, nitko nije vidio kako. Fizički je radio na viljuškaru. Jutros sam baš bio jadan kad sam to čuo", prokomentirao je Milanović smrt Pavla Miljavca. 

"EU nije obrambeni savez"

Osvrnuo se i na lažne dojave o eksplozivnim napravama diljem Hrvatske. "Locirati i uhititi. To su očito ljudi koji nemaju ta sredstva na raspolaganju, ali imaju kapacitet da siju strah među ljudima, a to je kažnjivo. Locirati, uhititi i procesuirati", naglasio je predsjednik Milanović, koji u tim anonimnim dojavama ne prepoznaje nikakvu poveznicu s Ukrajinom.

Predsjednik je komentirao i proces donošenja odluke o vojnoj obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju. "To nisu ustavne promjene, to je jedna drska agresija i brahijalni seljački nasrtaj na hrvatski ustav. Nije prvi, ali vidjet ćemo. Ja bih uvijek poslušao gdje je narod. Poslušao, a onda donio odluku. Narod razmišlja još negativnije o tome", kazao je Milanović, prenosi N1

"Nitko normalan ne navija za Rusiju. Pomoći tako ne možemo. Ta misija je pravno upitna. Za mene je Europska unija nakon svih ovih godina prije svega jedna trgovinska asocijacija. To nije obrambeni savez niti će ikad biti obrambeni savez. Postoji NATO i postoji EU", istaknuo je predsjednik. Podsjetio je da članak 42. Sporazuma o EU govori o tome da EU može imati takve misije samo izvan teritorija članica. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više