Milanović: Novac iz EU fondova je vaš novac

Foto: FaH

PREDSJEDNIK Republike Zoran Milanović danas je u Legradu na svečanoj sjednici u povodu Dana općine rekao da je smisao života za nas i ovu generaciju hrvatska država, a onda EU i NATO i sve ono što gledamo oko sebe. Istaknuo je da je novac iz fondova EU naš novac na kojem nikome ne treba biti zahvalan.

"Pripadamo Zapadu, ali smisao života za nas i ovu generaciju je hrvatska država, Republika Hrvatska, a onda Europska unija i NATO i sve ono što gledamo oko sebe. Gledajući pri tome da nas nitko ne uvuče, bez naše volje i naše želje, u bilo koji drugi ili treći sukob", rekao je Milanović na svečanosti u povodu Dana općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji.

"Novac iz europskih fondova je naš novac, nikome na tome ne treba biti zahvalan"

Govorio je o deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji te tom prigodom rekao kako smo ulaskom u Europsku uniju "ušli u društvo najbogatijih i najiskusnijih poznavatelja svih trikova i u tome moramo sudjelovati", priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

"Prije deset godina ušli smo u Europsku uniju i tu su trebale prestati sve brige, sve nedoumice, nestašice i trebao je početi jedan puno bolji život, ali nije. To je samo jedno razvojno stanje u našem životu i u postojanju demokratske Hrvatske", rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako je novac iz europskih fondova naš novac na kojem nikome ne treba biti zahvalan. "To je vaš novac i budite dovoljno pametni da ga uzmete", poručio je.

Nadalje, naveo je kako je Hrvatska okružena prijateljima i partnerima te usporedivši hrvatska sela s mađarskim i slovenskim selima rekao: "Ovdje sela izgledaju malo bolje, u Sloveniji bolje nego kod nas, te razlike postoje. U Europsku uniju smo ušli da se natječemo s najboljima, za status najboljih i najneovisnijih. To znači onih koji najbolje stvaraju. Za tu borbu trebaju novac, ideje, ljudi". Dodao je i kako se novac iz Europske unije plasira tamo gdje nema direktne zarade.

"Vlast je ono za što se trebate boriti i u okvirima svojih mogućnosti"

Čestitajući  stanovnicima Legrada Dan općine i trideset godina postojanja, predsjednik Milanović je još rekao: "Prvih trideset godina je vrijeme u kojemu ste se morali dokazati da imate pravo na život. Ukinuti općine s manje od 2000 stanovnika nije pravedno. Ovaj sustav je pokazao da je održiv.

Vlast je ono za što se trebate boriti i u okvirima svojih mogućnosti. Možete imati mnoge atribute vlasti, a to je novac i pravo da odlučujete o svojim poslovima. Taj novac nije velik, njegovi izvori su ograničeni, ali su dovoljni za pristojan život i za organiziranje tog života", poručio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Općinskog vijeća Općine Legrad Alen Dedi, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, u ime nazočnih načelnika i gradonačelnika Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Pročitajte više