Milanović o zabrani komemoracije na Bleiburgu: Ich bin kein Berliner

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREDSJEDNIK Zoran Milanović danas je na konferenciji, osim o ulasku Švedske i Finske u NATO i ministru Mariju Banožiću, govorio i o komemoraciji na Bleiburgu.

 

Video: Dnevnik.hr

>> Milanović o zastupniku Švedske: To je fašist, zadnji ološ, neka nosi te prljave novce

"Ta proslava u Bleiburgu se ne može održati zbog nastrojenosti austrijske vlasti. Ne dopuštaju Austrijanci, oni bi ih istukli. A tko je tamo na vlasti? Desnica. Moj izaslanik je bio na Teznom, kao svake godine, to je general Mareković. Tamo je Titova vojska, uz znanje Tita, Andrije Hebranga, on je isto znao. Hebrang je odgovoran za ubojstva, to je ista banda kao Tito, nema razlike. Tamo su ubijene tisuće ljudi. Desničari ne daju na Bleiburg, austrijski desničari. Oni vjeruju u Boga, za razliku od ovih lažova", rekao je.

"Ich bin kein Berliner"

Novinar je pitao zašto je sada došlo do promjene ako je obilježavanje bilo dopušteno desetljećima ranije.

"Ich bin kein Berliner. Dakle, nisam Berlinac, nisam iz Beča. Što mene pitate, pitajte Austrijance. To je njihova odluka. Budite uvjereni da ja nemam veze tamo. Da ne dopuste fašizaciju. Žrtve su jedno, one su ubijene na putu. Ovo drugo je politika, na Bleiburgu se oplakuje NDH, u kojoj je Finska imala ambasadora", rekao je.

"Ja očekujem da hrvatski mediji razumiju osnovne hrvatske potrebe", rekao je govoreći o stanju u BiH.

"Yutel štiti Plenkovića"

"Relativiziraju se stvari od vitalnog nacionalnog interesa. Katastrofa. Ljudi su masovno ginuli za Hrvatsku, to su naša leđa, pogledajte kako se židovski narod ponaša. Često pogrešno, ali zajednički, jedinstveni su", rekao je.

"Mi imamo Yutel koji štiti Plenkovića. Ako je Plenkovićeva reputacija ugrožena, nestaju nacionalni interesi. Tko će brinuti o tom narodu koji nema nikoga osim nas? Ovi ih maltretiraju, razvlače, kolju. Bit će izbori, dolazi jesen", kaže.

Na kraju je još jednom komentirao švedskog zastupnika.

"Nama ti fašisti koji mrze sve što nije švedsko prijete. Ma neka si to nabiju tko zna gdje", rekao je.

Pročitajte više